GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende

Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 16:31
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine. Izabrali su i tri nadzornika, među kojima je novi mandat povjerio dosadašnjem prvom nadzorniku NLB-a Primožu Karpetu.

Banka će 26. lipnja isplatiti dividendu u iznosu od 5,50 eura bruto po dionici, priopćeno je iz NLB-a.

Kako su dodali, posljednjih godina NLB je odlučila isplaćivati dividendu polugodišnje, s tim da se druga isplata obično potvrđuje i isplaćuje krajem godine, što je omogućilo češći dijalog s dioničarima, među ostalim, u vezi s pravilnim upravljanjem bankovnim kapitalom. glavni. NLB je tako već početkom godine najavila drugu isplatu dividende u istom iznosu, čime bi ukupna isplata dividende u 2024. godini iznosila 220 milijuna eura.

Dioničari, među kojima je najveći pojedinačni država s 25 posto i jednom dionicom, upoznali su se s godišnjim izvješćem za prošlu godinu, kada je NLB na razini grupe ostvarila 550,7 milijuna eura čiste dobiti, što je 23 posto više od godinu prije. Ukupni neto poslovni prihodi grupe iznosili su nešto manje od 1,1 milijardu eura i time bili 37 posto veći nego prethodne godine.

Budući da je istekao mandat troje članova Nadzornog odbora NLB-a, i to predsjednika Primoža Karpeta, Davida Erica Simona i Verice Trstenjak, dioničari su na glavnoj skupštini imenovali i tri nadzornika. Uz Karpeta, tu su i Natalia Olegovna Ansell i Luka Vesnaver.

Karpe je nakon glavne skupštine rekao da je nadzorni odbor NLB-a dobro uravnotežen i jedan od najrazličitijih međunarodnih nadzornih odbora u regiji, čiji je cilj pružiti dodanu vrijednost razmjenom iskustva i stručnosti te savjetovanjem, uz razborito upravljanje rizicima, podržati daljnji rast NLB Grupe, razvijati zaposlenicima i dioničarima prinos.

Osim danas imenovanih članova, Nadzorni odbor NLB-a čine i zamjenik predsjednika Shrenik Dhirajlal Davda, Cvetka Selšek, Islam Osama Zekry, Andre-Marc Prudent-Toccanier, Mark William Lane Richards te dva predstavnika zaposlenika i to Tadeja Žbontar Rems i Sergeja Kočar. I potonjoj je ove godine istekao mandat, a radničko vijeće NLB-a već ju je imenovalo za novi mandat.

Tagovi: nlb, dividenda, karpe
PROČITAJ I OVO
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
REZULTATI
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 3,08 milijardi dolara (2,83 milijarde eura), što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani.
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
KREDITI
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
FRANKFURT - Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE