GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 13:15
Autor: SEEbiz
BERN - Dionice Credit Suissea skočile su više od 30% na otvaranju tržišta u četvrtak nakon što je banka objavila da će posuditi do 50 milijardi švicarskih franaka (54 milijarde dolara) od Švicarske narodne banke.

Oporavak dionica malo se ohladio u ranom trgovanju, ali su dionice još uvijek bile u porastu od 21,8% u 10 sati ujutro po londonskom vremenu.

Posuđeni zajmodavac najavio je kasno u srijedu da će iskoristiti svoju mogućnost posuđivanja od Švicarske središnje banke u okviru pokrivenog zajma i kratkoročne likvidnosti.

Švicarska narodna banka i Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta rekli su u priopćenju od srijede da Credit Suisse "ispunjava zahtjeve kapitala i likvidnosti koji se nameću sistemski važnim bankama".

Credit Suisse također je ponudio otkup duga u vrijednosti od oko 3 milijarde franaka, koji se odnosi na 10 nadređenih dužničkih vrijednosnica denominiranih u američkim dolarima i četiri nadređene dužničke vrijednosnice denominirane u eurima.

"Ove mjere pokazuju odlučnu akciju za jačanje Credit Suisse dok nastavljamo našu stratešku transformaciju kako bismo isporučili vrijednost našim klijentima i drugim dionicima", rekao je glavni izvršni direktor Credit Suisse Ulrich Koerner u objavi u srijedu.

“Zahvaljujemo [Švicarskoj narodnoj banci] i FINMA-i dok provodimo našu stratešku transformaciju. Moj tim i ja odlučni smo brzo napredovati kako bismo isporučili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata.”

Dionice Credit Suissea, druge najveće švicarske banke, počele su kliziti početkom tjedna, zajedno s mnogim drugim europskim bankama, zbog straha od zaraze u svjetlu kolapsa Silicijske doline banke.

U srijedu su pale na novu najnižu razinu u povijesti nakon što je Saudijska nacionalna banka - glavni ulagač - rekla da neće više upumpavati gotovinu zbog regulatornih ograničenja.

Saudijska nacionalna banka preuzela je 9,9% udjela u Credit Suisse kao dio zajmodavčevog povećanja kapitala od 4,2 milijarde dolara za financiranje opsežnog strateškog remonta, usmjerenog na poboljšanje izvedbe investicijskog bankarstva i rješavanje niza rizika i propusta u usklađenosti.

Tagovi: Credit Suisse, Švicarska narodna banka, Ulrich Koerner
PROČITAJ I OVO
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE