GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 13:15
Autor: SEEbiz
BERN - Dionice Credit Suissea skočile su više od 30% na otvaranju tržišta u četvrtak nakon što je banka objavila da će posuditi do 50 milijardi švicarskih franaka (54 milijarde dolara) od Švicarske narodne banke.

Oporavak dionica malo se ohladio u ranom trgovanju, ali su dionice još uvijek bile u porastu od 21,8% u 10 sati ujutro po londonskom vremenu.

Posuđeni zajmodavac najavio je kasno u srijedu da će iskoristiti svoju mogućnost posuđivanja od Švicarske središnje banke u okviru pokrivenog zajma i kratkoročne likvidnosti.

Švicarska narodna banka i Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta rekli su u priopćenju od srijede da Credit Suisse "ispunjava zahtjeve kapitala i likvidnosti koji se nameću sistemski važnim bankama".

Credit Suisse također je ponudio otkup duga u vrijednosti od oko 3 milijarde franaka, koji se odnosi na 10 nadređenih dužničkih vrijednosnica denominiranih u američkim dolarima i četiri nadređene dužničke vrijednosnice denominirane u eurima.

"Ove mjere pokazuju odlučnu akciju za jačanje Credit Suisse dok nastavljamo našu stratešku transformaciju kako bismo isporučili vrijednost našim klijentima i drugim dionicima", rekao je glavni izvršni direktor Credit Suisse Ulrich Koerner u objavi u srijedu.

“Zahvaljujemo [Švicarskoj narodnoj banci] i FINMA-i dok provodimo našu stratešku transformaciju. Moj tim i ja odlučni smo brzo napredovati kako bismo isporučili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata.”

Dionice Credit Suissea, druge najveće švicarske banke, počele su kliziti početkom tjedna, zajedno s mnogim drugim europskim bankama, zbog straha od zaraze u svjetlu kolapsa Silicijske doline banke.

U srijedu su pale na novu najnižu razinu u povijesti nakon što je Saudijska nacionalna banka - glavni ulagač - rekla da neće više upumpavati gotovinu zbog regulatornih ograničenja.

Saudijska nacionalna banka preuzela je 9,9% udjela u Credit Suisse kao dio zajmodavčevog povećanja kapitala od 4,2 milijarde dolara za financiranje opsežnog strateškog remonta, usmjerenog na poboljšanje izvedbe investicijskog bankarstva i rješavanje niza rizika i propusta u usklađenosti.

Tagovi: Credit Suisse, Švicarska narodna banka, Ulrich Koerner
PROČITAJ I OVO
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE