GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice NLB-a tonu zbog zakona o švicarcima

Dionice NLB-a tonu zbog zakona o švicarcima
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2022 / 16:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Zakon kojim je u srijedu slovenski parlament rizik za toksične kredite u švicarskim francima podijelio između zajmodavaca i zajmoprimaca uzbudio je i vodstvo najveće slovenske banke koja tvrdi da zbog njega već trpi štetu na burzi.

Od kada je prijedlog udruge "Frank", koja okuplja oštećene zajmoprimce, ušao u parlamentarnu proceduru dionice Nove Ljubljanske banke (NLB) su u padu i njime je Slovenija stranim investitorima poslala negativnu poruku, ocijenio je u četvrtak Blaž Brodnjak, direktor NLB-a, najveće slovenske banke.

Od 19. siječnja do sada tržišna kapitalizacija NLB-a smanjila se za 160 milijuna eura, što znači da je država, koja je u banci još uvijek vlasnik četvrtine dionica, izgubila 40 milijuna eura, prema kotaciji na Ljubljanskoj burzi, naveo je Brodnjak u izjavi za javnost.
"Tim smo zakonom svima poručili da ne želimo tržište kapitala niti stranih investicija", dodao je Brodnjak.

Nakon privatizacije, do koje je došlo zbog akumuliranih gubitaka uslijed loših kredita iz ranijeg razdoblja, najveća slovenska banka je prije tri godine i konačno privatizirana, a država je većinu dionica prodala stranim institucionalnim investitorima te domaćim malim ulagačima.
Najveći strani dioničari su američka financijska tvrtka Brandes Investment Partners te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Slovenski parlament u srijedu je prihvatio zakon kojim se valutni rizik kredita uzetih u švicarskim francima dijeli između banaka i korisnika kredita, a trebao bi važiti retroaktivno, no banke koje su kredite u "švicarcima" svojedobno plasirale pokrenule su postupak kojim ga žele osporiti pred ustavnim sudom.
Stupi li zakon ipak na snagu, banke bi u kreditne ugovore u francima, plasirane od sredine 2004. do kraja 2010., trebale uključiti dodatne klauzule koje bi odredile najviši dopušteni opseg promjene tečaja švicarskog franka. To znači da se zajmoprimcima priznalo da su oštećeni i da im banke trebaju vratiti preplaćene iznose kredita.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Grupa NLB, dividenda, Ljubljanska borza, Triglav, Krka, Petrol
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE