GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice NLB-a u prvom polugodištu uzletjele 49%

Dionice NLB-a u prvom polugodištu uzletjele 49%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nastavlja se pozitivan niz na Ljubljanskoj burzi, nakon što je indeks SBITOP u prvom polugodištu ojačao 26 posto, a indeks SBITR, koji uključuje i dividende, 30 posto.

U posljednjih tjedan dana SBITOP je porastao još jedan posto. Najviše su poskupile dionice NLB-a, 2,4 posto (cijena: 129,5 eura). One su već u prvom polugodištu bile najprofitabilnije (+49%), au drugom tromjesečju gotovo su preuzele vodstvo po prometu od Krkinih dionica. Krkinim je dionicama u travnju, svibnju i lipnju ukupno prometovano 40,45 milijuna eura, a NLB-om 40,40 milijuna eura. U udjelu u ukupnom prometu oba udjela sada predstavljaju čak 70%. Petrol (8 milijuna eura prometa u drugom tromjesečju) dosta je zaostao po prometu, ali je po rastu "uhvatio" prosjek tržišta s rastom od osam posto.

Poslovanje slovenskih poduzeća i dalje je profitabilno i stabilno, zaduženost je niska, dividendni prinosi visoki,

“Na Ljubljanskoj burzi i dalje se bilježe visoki prinosi, no treba naglasiti da Krka, NLB i Petrol imaju zajednički ponder od 70 posto u izračunu indeksa SBITOP, tako da navedene dionice imaju veliku ulogu u prezentacija cjelokupnog tržišta je inače i dalje profitabilna i stabilna, dug je nizak, dividendni prinos je visok“, rekao je Rok Vrčkovnik (NLB fondovi) na webinaru koji je pripremila Ljubljanska burza. prvoj polovici godine, dok je Tomislav Apollonio (NKMB) istaknuo da se unatoč visokom rastu domaćeg tržišta u posljednje dvije godine ne može nazvati burzovnim mjehurom kao 2007. godine, piše RTV Slovenije.

"Situacija nije pregrijana. Poslovanje je drugačije, prihodi i dobit su veći, poslovni modeli su drugačiji", kaže Apollonio.

Slovenski štediše su još uvijek vrlo konzervativni i vrlo sramežljivi za ulaganja u dionice.

"Prema podacima Europske udruge društava za upravljanje i analizu u posljednje tri godine, utvrdili su da je u Europi u prosjeku šest posto štednje u dionicama, a u Sloveniji samo četiri posto. S druge strane, 41 posto štednje je u depozitima, dok je u Sloveniji čak 73 posto."

U ljetnom razdoblju može se očekivati nešto manji promet na Ljubljanskoj burzi, no događanja će prvo uljepšati Krkina skupština dioničara 11. srpnja. Tjedan dana kasnije održat će se i prezentacija poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine.

"Krkino najveće pojedinačno tržište je Rusija, što znači određeni geopolitički rizik. Na poslovanje utječu i tečajne razlike. U drugom tromjesečju rubalj je ojačao nekoliko posto u odnosu na euro pa će biti zanimljivo vidjeti kako će to utjecati na Krkinu dobit u prvom poluvremenu nije isključeno nikakvo pozitivno iznenađenje", rekao je Vrčkovnik.

Tagovi: nlb, krka, petrol, ljse, sbitop, cinkarna, apollonio
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE