GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice OTP-a blizu povijesnog rekorda

Dionice OTP-a blizu povijesnog rekorda
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 10:52
Autor: Siniša Malus
BUDIMPEŠTA - Prošlog svibnja Sándor Csányi rekao je pri cijeni dionica OTP-a od 9 000 HUF da banka koju vodi očito vrijedi puno više, a prethodna cijena od 15 000 HUF uopće nije bila pretjerana i nema sumnje da će se ta cijena vratiti.

Sada se cijena vratila na pretkrizne razine. Štoviše, cijena dionica OTP-a jučer porasla na 15.610 forinti, što je gotovo povijesni maksimum. Još početkom lipnja priošle godine cijena je bila ispod 10.000 forinti. Csányi je nedavno najavio da će povisiti ciljanu razinu OTP-ovih dionica. Čini se da i investitori podižu ciljanu razinu.

OTP se gotovo udvostručio od najniže razine u ožujku prošle godine, približivši se povijesnim maksimumima ostvarenima početkom prošle godine nakon snažnog rasta posljednjih dana.

Posljednjih godina OTP bilježi postupno pogoršanje marži, s tim što su marže OTP-a još uvijek puno veće od onih u većini zapadnoeuropskih banaka. Ulagači pozorno prate razvoj neto kamatne marže, ovdje u prvom tromjesečju ove godine za najmanje 5 baznih bodova, ali se kamatna marža kvartalno poboljšavala, što je potaklo povjerenje, unatoč značajnom povećanju rasta depozita na duži rok koji premašuju zajmove.

Plasman viška likvidnosti negativno utječe na maržu zbog niskih prinosa državnih obveznica, a glavni financijski direktor OTP-a László Bencsik već je ohladio očekivanja na konferenciji za novinare nakon izvještaja, i rekao je da je gotovo sigurno da će neto kamatna marža biti niža ove godine nego lani.

U slučaju da će rast kreditnog portfelja biti nominalno i volumenski znatno veći od rasta portfelja depozita, a okruženje kamatnih stopa porasti, ne može se isključiti da kamatna marža neće pasti ispod razine neto kamate u prvom tromjesečju.

U usporedbi s konkurentima u regiji, dionice OTP-a još se uvijek čine jeftinima, piše Portfolio.hu. Jednako tako, ne bi bilo iznenađenje da se OTP upusti u daljnje akvizicije u regiji što je Csányi nekoliko puta i najaviljivao. Osim toga, gledajući širu sliku, investitori vjeruju u snažan oporavak mađarske ekonomije.

Tagovi: Sándor Csányi, OTP banka, Budimpeštanska burza, OTP bank
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE