GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Grupe Nove KBM lani se gotovo prepolovila

Dobit Grupe Nove KBM lani se gotovo prepolovila
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 21:53
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Nova KBM je 2021. godinu završila na razini Grupe sa 112,6 milijuna eura, a na razini Banke sa 108,9 milijuna eura neto dobiti. Neto dobit grupe i banke tako je gotovo upola manja od prošlogodišnje.

izazovno poslovno okruženje kao kontinuirana pandemija. Usprkos tome, nastavili su s aktivnostima i projektima u područjima rasta i profitabilnosti, izvrsnosti u službi za korisnike, učinkovitog upravljanja rizicima i usklađenosti, operativne učinkovitosti te organizacijske kulture i razvoja zaposlenika.

Vlasnici su u svibnju prošle godine napravili prvi korak u prodaji Grupe Nove KBM nakon što su potpisali kupoprodajni ugovor s OTP bankom. Završni dio transakcije ovisi o pribavljanju svih potrebnih suglasnosti nadležnih regulatornih tijela, koje se očekuju u drugom ili trećem tromjesečju.

U skladu s planovima, prošle godine je nastavljena strateška transformacija grupe. Proveli su postupak prodaje tvrtke Anepremičnine i dovršili kupnju 100% udjela u faktoring tvrtki Aleja finance, koja je tako postala najnovija članica grupe. Jedna od vodećih domaćih leasing kuća Summit Leasing, koja je dio grupe od 2017. godine, prošlog je tjedna potpisala kupoprodajni ugovor o kupnji Mercedes-Benz Leasinga Hrvatska radi lakšeg pristupa hrvatskom tržištu.

Ostvareni povrat na kapital nakon oporezivanja lani je iznosio 11,04 posto na razini Grupe i 10,72 posto na razini banke, dok je bilančna suma povećana za 8,4 posto u odnosu na 2020. i iznosi 9,945 milijardi za banku. skupina. Na kraju financijske 2021. godine grupa je završila s kreditnim rejtingom koji odražava uspješno poslovanje posljednjih godina, dodali su.

Istovremeno, Grupa je uspješno vodila bilancu Banke u smislu kreditnog, likvidnog, kamatnog i valutnog rizika, u skladu s internim i regulatornim zahtjevima. Zadržala je svoju ulogu važnog igrača na domaćem tržištu državnih obveznica jer se svake godine povećava obujam prometa i broj financijskih institucija s kojima surađuje. Kao jedina slovenska banka sudjelovali su u izdavanju državnih obveznica Republike Slovenije i u izdavanju prve održive državne obveznice Republike Slovenije.

Prema riječima Johna Denhofa, predsjednika Uprave Nove KBM, uz izvrsne kadrove i važno iskustvo stečeno tijekom prošlih spajanja banaka, nastavljaju ostvarivati viziju "biti najbolja banka u Sloveniji".

"Veliku važnost pridajemo stalnom poboljšanju i slušanju naših kupaca i dobivanju vrijednih povratnih informacija od njih. Gledajući unatrag na prošlu vrlo uspješnu godinu, jačamo optimizam u pogledu našeg budućeg poslovnog puta," dodao je Denhof.

Prema riječima prvog supervizora Andreja Fatura, grupa ima održivo profitabilan poslovni model, i dalje je dobro kapitalizirana i ima vrlo jaku likvidnostnu poziciju. Prema njegovim riječima, dobro je spremna nositi se s budućim rizicima i iskoristiti buduće prilike, uključujući planove da ove godine postane dio OTP Grupe.

Tagovi: Nova kreditna banka Maribor, Nova KBM, OTP banka, OTP grupa
PROČITAJ I OVO
Digitalizacija i troškovi zatvaraju poslovnice banaka u Njemačkoj
TREND
Digitalizacija i troškovi zatvaraju poslovnice banaka u Njemačkoj
BERLIN - Banke u Njemačkoj zatvaraju sve više poslovnica zbog digitalizacije usluga i povećanih troškova. Prošle godine broj poslovnica smanjen je za 10 posto na 21.712, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE