GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.

Konsolidirana neto dobit pala je u drugom tromjesečju 44 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 192 milijuna eura.

U RBI-ju pad objašnjavaju snižavanjem kamatnih stopa i mjerama blokade radi suzbijanja pandemije, te otpisom financijske imovine u podružnicama i pridruženim društvima u vrijednosti 49 milijuna eura.

Kao dodatni razlog izdvajaju rezervacije bazirane na portfelju u iznosu 11 milijuna eura za sudske parnice uglavnom u Rumunjskoj.

Operativni prihodi bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 1,286 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata smanjili su se dva posto, na 825 milijuna eura.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su 10 posto, na 392 milijuna eura, uglavnom zbog slabijih rezultata u Rusiji, Češkoj i Rumunjskoj.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježila neto dobit od trgovanja od 25 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je u toj stavci neto gubitak od 27 milijuna eura.

Gubici po otpisima na financijskoj imovini poskočili su na 158 milijuna eura, s dva milijuna eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1 ratio), kada se uključi rezultat, pala je na kraju lipnja na 13,2 posto, s 13,9 posto na kraju 2019., zbog promjena valutnih tečajeva i kreditnih rizika.

Bruto vrijednost kredita koji zadovoljavaju kriterije za moratorij iznosila je na kraju lipnja 7,2 milijarde eura, od čega 3,57 milijarde otpada na kredite kućanstvima a 3,63 milijarde na kredite kompanijama. Udio nenaplativih kredita u te dvije kategorije iznosio je 6 odnosno 7 posto.

U banci očekuju umjeren rast kredita u cijeloj 2020. godini, rast udjela rezervacija za 0,75 postotnih bodova i stopu adekvatnosti kapitala od oko 13 posto u srednjoročnoj perspektivi.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Deloitte: Banke u regiji žele se brzo riješiti loših kredita
ISPITIVANJE
Deloitte: Banke u regiji žele se brzo riješiti loših kredita
ZAGREB - Deloitte je proveo ispitivanje među 69 službenika za rizike i voditelja bankovnih odjela za rješavanje kreditnih problema u 12 država u Srednjoj i Istočnoj Europi, koji su izložili svoja stajališta i očekivanja u pogledu učinka pandemije virusa COVID-19 na bankarski sektor.
Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća
FINANCIJSKI PAKET
Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dogovorile su financijski paket koji bi mogao omogućiti do 200 milijuna eura zajmova za brži oporavak hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća od posljedica pandemije bolesti Covid-19.
MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ŠIRENJE
MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ZAGREB - Proizvođač oružja HS Produkt, većinski vlasnik Karlovačke banke s udjelom od 75 posto čiji su osnivači i suvlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, otkupljuje ostatak dionica kako bi banku prodao mađarskom MKB Banku.
EBRD kreditira finansiranje izgradnje dela autoputa od Niša do Pločnika
KREDITIRANJE
EBRD kreditira finansiranje izgradnje dela autoputa od Niša do Pločnika
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj dogovorila je sa srpskim vlastima kredit od 85 mil EUR za finansiranje izgradnje dela autoputa Mira, od Niša do Pločnika, a tender će biti objavljen početkom novembra, izjavila je Tanjugu regionalna direktorka EBRD za ZB  Zsuzsana Hargitai.
JP Morgan mora platiti gotovo milijardu dolara zbog manipulacija tržištem
KAZNA
JP Morgan mora platiti gotovo milijardu dolara zbog manipulacija tržištem
NEW YORK - Američka investicijska banka JPMorgan Chase objavila je da će prema dogovoru s ministarstvom pravosuđa platiti oko 920 milijuna dolara za povlačenje tužbi za nezakonitu trgovinu plemenitim metalima i obveznicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE