GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobro polugodište za banke u BiH

Dobro polugodište za banke u BiH
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 07:17
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Prve objave o poslovanju banaka u Bosni i Hercegovini pokazuju da su ove finansijske institucije imale dobro polugodište, većinom ostvarivši rast prihoda i dobiti.

Za razliku od prethodnih izvještajnih perioda kada su prihodi od kamata uglavnom imali negativan trend, sada je većina banaka iskazala rast po ovom osnovu, a sve banke ostvarile su rast prihoda od naknada i provizija, izvještava Indikator.ba.

Treba imati u vidu da se finansijski razultat mjeri u odnosu na prvo polugodište 2021. godine kada su banke bile još uvijek pod uticajem
Covid krize te je visok rast poslovnih parametara u posmatranim odnosnim razdobljima očekivan.

Vodeća banka u sektoru UniCredit Bank Mostar ponovo je najprofitabilnija sa ostvarenih 56,8 miliona KM neto dobiti, što je za 12,1 milion KM ili 26,9 posto više nego godinu ranije kada je dobit bila 44,7 mil KM.

Kako se navodi u zabilješci uz finansijski izvještaj ovaj rast je došao usljed većih ukupnih prihoda uprkos nešto većim operativnim troškovima.

Njena sestrinska banka u Banjaluci UniCredit a.d. imala je takođe dobru izvedbu sa dobiti koja je narasla za 29,5 posto na 13,8 miliona KM (10,7 mil KM u prvom polugodištu 2021). Ovom rastu doprinijelo je povećanje neto prihoda i od kamata i od naknada i provizija.

Druga najveća banka, Raiffeisen Bank BiH, imala je nešto slabije polugoište nego lani, ostvarila je dobit od 32,5 miliona KM, nakon što je u istom periodu lani zabilježila dobit od 35,6 miliona KM. Banka je nešto manje prihodovala od kamata 57,4 miliona KM, nakon 58,7 mil KM u istom periodu prošle godine.

Tempo rasta iz ranijih razdoblja nastavila je Nova Banka Banja Luka sa dobiti koja je imala rast od 64 posto na 18,8 mil KM, čime se uvrstila u grupu profitabilnijih banaka.

Nešto manju od dobit od nje imala je Sparkasse Bank d.d. Sarajevo 15,07 miliona KM, ali je njen rast takođe bio visok i iznosio je 33 posto.

Sa dobrim iskorakom iznenadila je ASA Banka koja je ostvarila dobit poslije poreza u iznosu 11,0 miliona KM, što je za 174 posto više nego godinu ranije. Na ovaj rezultat uticali su, između ostalog, i veći neto prihodi od kamata 59,6 posto na 8,6 miliona KM, kao i veći neto prihodi od naknada i provizija za 87,1 posto na 7,6 miliona KM.

Procentualno najveći rast dobiti od čak 137,5 posto imala je Ziraat Bank d.d. Sarajevo, sa lanjskih 1,3 mil KM skočila je na ovogodišnjih 3,0 miliona KM.

Za razliku od nekoliko prethodno navedenih banaka, NLB Banka d.d. Sarajevo pokvarila je poslovni rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period.
Kako se navodi u zabilješci uz izvještaj, bruto dobit Banke manja je za 40 posto, pri čemu su ukupni prihodi veći za 2 posto i ukupni troškovi veći
za 10 posto, dok je istovremeno ostvaren značajno veći neto trošak ispravki vrijednosti i rezervacija zbog uvođenja novih minimalnih pragova za stage 1 i stage 2 i uvođenja novih risk parametara u sklopu redovne godišnje promjene parametara.
Kao rezultat toga neto dobit NLB Banke je pala na 7,6 miliona KM, nakon 12,3 mil KM ostvarenih godinu ranije.

Bijeljinska Naša Banka poslovala je pozitivno sa 118 hiljada KM neto dobiti, što je gotovo dvostruko slabije nego godinu ranije kada je dobit bila 227 hiljada KM.
Jedina većinski državna banka Union Bank d.d. Sarajevo imala je sličan pad, ostvarivši dobit od 468 hiljada KM, za razliku od 951 hiljadu u prvom polugodištu 2021. godine.

Finansijske izvještaje ostalih banaka još čekamo, a posebno će biti zanimljivi izvještaji dvije banke koje su do kraja marta poslovale kao Sberbank a poslije su promijenile vlasnike i nazive te postale Atos Bank i ASA Banka Naša i snažna.

Dobit banaka u periodu januar-juni 2022

UniCredit Mostar 56.821.225
Raiffeisen Bank Sarajevo 32.505.917
Nova banka 18.843.000
Sparkasse Bank Sarajevo 15.075.754
UniCredit Banja Luka 13.867.000
ASA Banka Sarajevo 11.017.774
NLB Sarajevo 7.655.716
Ziraat Bank Sarajevo 3.051.802
Union Banka Sarajevo 468.660
Naša Banka Bijeljina 118.481

Tagovi: banke u BiH, UniCredit bank Mostar, Naša banka, Nova banka, Raiffeisen bank BiH, Sparkasse bank, ASA banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE