GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije obvezujuće ponude za Croatia banku sukladne postavljenim kriterijima

Dvije obvezujuće ponude za Croatia banku sukladne postavljenim kriterijima
PONUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvije od tri zaprimljene obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke su sukladne postavljenim kriterijima i s obzirom na njihovu sličnost u novom su krugu zatražene dodatne korekcije ponuda, sukladno čemu će uslijediti daljnji koraci, izvijestili su u srijedu iz DAB-a.

Croatia banka je u potpunom vlasništvu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je početkom srpnja pokrenula postupak prodaje Croatia banke te je krajem listopada zaprimila tri obvezujuće ponude.

Kako su u srijedu naveli iz DAB-a na upit Hine, u razmatranju pristiglih obvezujućih ponuda agencija se vodila kriterijima ponuđene kupoprodajne cijene za dionice, "mark-upom" ugovora o kupoprodaji dionica, brzinom i izvjesnosti ostvarenja planirane transakcije te svim eventualnim rizicima u vezi izvršenja te transakcije.

"Na temelju zaprimljenih obvezujućih ponuda koje su neopozive i obvezujuće za ponuditelja, dvije od tri zaprimljene ponude sukladne su postavljenim kriterijima, što prema navedenom daje DAB-u ovlaštenje odabrati jednog ili više ponuditelja s kojima će nastaviti pregovore u vezi ugovora o kupoprodaji dionica, s ciljem zaključenja planirane transakcije", ističu iz DAB-a.

Kao prodavatelj, a s ciljem pronalaska najboljeg rješenja i odabira najkvalitetnije ponude, uzimajući u obzir i činjenicu da obje zaprimljene ponude zadovoljavaju postavljene kriterije te su vrlo slične, DAB je "zatražio dodatne korekcije ponuda u novom krugu dostava, a sukladno čemu će uslijediti daljnji koraci".

Nakon toga uslijedit će finalizacija ugovora o kupoprodaji dionica, dok bi zaključenje transakcije trebalo uslijediti u mjesecima nakon toga, odnosno konkretno nakon odluke regulatora za što je zakonom predviđen rok od 60 radnih dana od dana podnošenja zahtjeva.

Poštujući postupak kupoprodaje dionica Croatia banke d.d. o svim novim detaljima izvijestit ćemo javnost po finalizaciji cjelokupnog procesa kupoprodaje, zaključuje se u odgovoru DAB-a.

DAB je 6. srpnja objavio poziv za iskaz interesa za kupnju Croatia banke. DAB je time pozvao zainteresirane ulagatelje za iskaz interesa za kupoprodaju 4.746.000 dionica serije A, nominalne vrijednosti 100 kuna, što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Croatia banke.

Na taj je poziv interes iskazalo četvero ulagatelja iz financijskog i bankarskog sektora - po jedan iz Sjedinjenih Američkih Država i Hong Konga te dva iz Europe, a koji su bili uključeni i u postupak dubinskog snimanja te banke.

Zainteresirani su imali rok do kraja listopada za dostavu obvezujućih ponuda i zaprimljene su tri ponude, a iz DAB-a sada potvrđuju da su dvije sukladne postavljenim kriterijima.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB) o poslovanju banaka u prošloj godini, Croatia banka spada u manje hrvatske banke - krajem prošle godine njena je ukupna imovina iznosila 1,97 milijardi kuna, čime u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj ima udio od 0,46 posto.

Croatia banka je prošlu godinu završila s gubitkom od 25 milijuna kuna, dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila bruto dobit od 4,8 milijuna kuna, pokazuju podaci središnje banke.

Croatia banka je osnovana 1989. godine pod imenom Banka male privrede d.d. Zagreb, početkom 90-ih je promijenila ime u Croatia banka male privrede, a 1995. mijenja naziv u Croatia banka d.d. Zagreb.

Poslovnu mrežu Croatia banke, po podacima s internetske stranice banke, čini 13 komercijalnih centara i poslovnica.

Tagovi: Croatia banka, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatska narodna banka,
PROČITAJ I OVO
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE