GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije obvezujuće ponude za Croatia banku sukladne postavljenim kriterijima

Dvije obvezujuće ponude za Croatia banku sukladne postavljenim kriterijima
PONUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvije od tri zaprimljene obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke su sukladne postavljenim kriterijima i s obzirom na njihovu sličnost u novom su krugu zatražene dodatne korekcije ponuda, sukladno čemu će uslijediti daljnji koraci, izvijestili su u srijedu iz DAB-a.

Croatia banka je u potpunom vlasništvu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je početkom srpnja pokrenula postupak prodaje Croatia banke te je krajem listopada zaprimila tri obvezujuće ponude.

Kako su u srijedu naveli iz DAB-a na upit Hine, u razmatranju pristiglih obvezujućih ponuda agencija se vodila kriterijima ponuđene kupoprodajne cijene za dionice, "mark-upom" ugovora o kupoprodaji dionica, brzinom i izvjesnosti ostvarenja planirane transakcije te svim eventualnim rizicima u vezi izvršenja te transakcije.

"Na temelju zaprimljenih obvezujućih ponuda koje su neopozive i obvezujuće za ponuditelja, dvije od tri zaprimljene ponude sukladne su postavljenim kriterijima, što prema navedenom daje DAB-u ovlaštenje odabrati jednog ili više ponuditelja s kojima će nastaviti pregovore u vezi ugovora o kupoprodaji dionica, s ciljem zaključenja planirane transakcije", ističu iz DAB-a.

Kao prodavatelj, a s ciljem pronalaska najboljeg rješenja i odabira najkvalitetnije ponude, uzimajući u obzir i činjenicu da obje zaprimljene ponude zadovoljavaju postavljene kriterije te su vrlo slične, DAB je "zatražio dodatne korekcije ponuda u novom krugu dostava, a sukladno čemu će uslijediti daljnji koraci".

Nakon toga uslijedit će finalizacija ugovora o kupoprodaji dionica, dok bi zaključenje transakcije trebalo uslijediti u mjesecima nakon toga, odnosno konkretno nakon odluke regulatora za što je zakonom predviđen rok od 60 radnih dana od dana podnošenja zahtjeva.

Poštujući postupak kupoprodaje dionica Croatia banke d.d. o svim novim detaljima izvijestit ćemo javnost po finalizaciji cjelokupnog procesa kupoprodaje, zaključuje se u odgovoru DAB-a.

DAB je 6. srpnja objavio poziv za iskaz interesa za kupnju Croatia banke. DAB je time pozvao zainteresirane ulagatelje za iskaz interesa za kupoprodaju 4.746.000 dionica serije A, nominalne vrijednosti 100 kuna, što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Croatia banke.

Na taj je poziv interes iskazalo četvero ulagatelja iz financijskog i bankarskog sektora - po jedan iz Sjedinjenih Američkih Država i Hong Konga te dva iz Europe, a koji su bili uključeni i u postupak dubinskog snimanja te banke.

Zainteresirani su imali rok do kraja listopada za dostavu obvezujućih ponuda i zaprimljene su tri ponude, a iz DAB-a sada potvrđuju da su dvije sukladne postavljenim kriterijima.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB) o poslovanju banaka u prošloj godini, Croatia banka spada u manje hrvatske banke - krajem prošle godine njena je ukupna imovina iznosila 1,97 milijardi kuna, čime u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj ima udio od 0,46 posto.

Croatia banka je prošlu godinu završila s gubitkom od 25 milijuna kuna, dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila bruto dobit od 4,8 milijuna kuna, pokazuju podaci središnje banke.

Croatia banka je osnovana 1989. godine pod imenom Banka male privrede d.d. Zagreb, početkom 90-ih je promijenila ime u Croatia banka male privrede, a 1995. mijenja naziv u Croatia banka d.d. Zagreb.

Poslovnu mrežu Croatia banke, po podacima s internetske stranice banke, čini 13 komercijalnih centara i poslovnica.

Tagovi: Croatia banka, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatska narodna banka,
PROČITAJ I OVO
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
NEW YORK - Tromjesečna sezona objave poslovnih rezultata otvorena je u petak. Prvo su rezultate objavili bankarski divova.
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
PROMJENE
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
BUDIMPEŠTA - Vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci povećalo se prošle godine, izvještava državna agencija MTI pozivajući se na objavu sa web stranice Budimpeštanske burze.
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
GUBITAK
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
SARAJEVO - Četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet mjeseci 2020. godine, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.
Preminuo Benjamin de Rothschild
IN MEMORIAM
Preminuo Benjamin de Rothschild
ŽENEVA - Čuveni bankar i predsjednik "Edmond de Rothschild grupe" baron Benjamin Rothschild, preminuo je od posljedica srčanog udara u 57. godini.
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
BEOGRAD - Banke koje posluju u Srbiji ni ove godine neće moći da isplaćuju dividende svojim akcionarima, jer je produženo važenje Sporazuma radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima pandemije, koji su lane zaključili NBS i poslovne banke, objasnili su u centralnoj banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE