GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBA: Beskontaktna plaćanja mogu pomoći smanjenju zaraze

EBA: Beskontaktna plaćanja mogu pomoći smanjenju zaraze
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska agencija za banke (EBA) u srijedu je pozvala tvrtke za usluge platnog prometa da olakšaju klijentima beskontaktna plaćanja kako bi se smanjio rizik zaraze koronavirusom.

Tvrtke za pružanje usluga plaćanja mogu pomoći ograničiti širenje virusa olakšavanjem plaćanja bez fizičkog kontakta, kao što je to slučaj pri plaćanju gotovinom, objavila je EBA, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Beskontaktna plaćanja mogu se vršiti držanjem debitnih ili kreditnih kartica iznad terminala za plaćanje, odnosno putem aplikacija na mobilnim telefonima kao što su Google Pay ili Apple Pay.

Regulator također potiče tvrtke za usluge plaćanja da povećaju limit za beskontaktna plaćanja na 50 eura po jednoj transakciji, gdje je to moguće, u skladu s onim što dopuštaju pravila Europske unije.

U Francuskoj koja je u karanteni zbog koronavirusa, pariške pekarnice već apeliraju na građane da koriste beskontaktna plaćanja.

Radi zaštite vozača autobusa pariške su vlasti također uvele mogućnost plaćanja karata putem tekstualne poruke, podsjeća Reuters.

EBA će omogućiti tvrtkama za usluge plaćanje izuzeće od takozvane stroge provjere identiteta klijenata, koja podrazumijeva da se identitet klijenta provjerava više puta za iznose do najviše 50 eura kako bi se spriječile prijevare, poručuje europski regulator.

"EBA potiče klijente i trgovce da poduzmu nužne sanitarne mjere opreza pri pružanju usluge odnosno korištenju terminala za plaćanje na prodajnim mjestima za kupljenu robu u trgovini na kojima se traži identifikacija putem PIN-a, te da razmotre sve raspoložive metode plaćanja, poput beskontaktnih ili daljinskih plaćanja", stoji nadalje u priopćenju.

Iz platne tvtke Worldline za Reuters su izjavili da se od nekih trgovaca moglo čuti da više ne prihvaćaju gotovinu, već potiču na beskontaktna plaćanja ili ih čak zahtijevaju.

U prvih nekoliko dana karantene u Francuskoj, online bank N26 zabilježio je u transakcijskom miksu povećanje na strani kartičnih plaćanja a pad transakcija na bankomatima, izjavio je Reutersu Jeremie Rosselli, glavni menadžer te banke za Francusku.

Tagovi: Europska agencija za banke, beskontaktna plaćanja, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE