GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine

EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 09:05
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel 'zelene' u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.
S obzirom na izraženiji trend održivog ulaganja, regulatori traže pouzdanije informacije za investitore o izloženosti banaka klimatskim promjenama, budući da oluje i ostale vremenske nepogode utječu na vrijednost njihove imovine i obveza. Novi pokazatelj koji predlaže Europsko nadzorno tijelo za banke (EBA) pokazivat će udjel zajmova, avansa i dužničkih vrijednosnica s pozitivnim učinkom na klimu u ukupnoj imovini banke.

Počevši od 2022., banke bi u godišnjem izvješću o rezultatima poslovanja trebale objavljivati novi pokazatelj na temelju podataka raspoloživih do 31. prosinca 2021.godine.

"Vjerujem da je to prvi put da regulatori traže udio 'zelene' imovine", izjavio je Piers Haben, direktor EBA-e za bankarstvo, tržišta, inovacije i potrošače.

"Udjeli koje će banke objavljivati u početku mogu biti jednoznamenkasti i zato će važan biti kontekst. Kada banka bude govorila o tome gdje se vidi 2030. godine, bit će uistinu zanimljivo usporediti to s udjelom 'zelene' imovine."

Za definiranje imovine održive po okoliš koristila bi se nova „taksonomija” u EU.

Legitiman je interes mnogih dionika za informacijama o fizičkim i tranzicijskim rizicima kojima su banke izložene zbog klimatskih promjena, ističu iz EBA-e. Banke će se vjerojatno suočiti s pritiskom ulagača da pokažu koje korake poduzimaju kako bi s vremenom povećale udio 'zelene' imovine. Očekuje se, međutim, da će tek kod malog broja zajmodavaca dosegnuti 100 posto.

EBA će od banaka tražiti i objavu pokazatelja koji će otkriti u kojoj su mjeri njihove naknade od savjetodavnih usluga, velike trgovinske transakcije i izloženost vanbilančnim knjiženjima povezane s aktivnostima s povoljnim utjecajem na okoliš. Europski regulator odgovorio je novim prijedlogom na molbu Europske komisije za savjet o novim pokazateljima kojima bi banke trebale objavljivati informacije o aktivnostima vezanima za klimu, prema novoj taksonomiji. EBA je taj prijedlog početkom tjedna uputila u javnu raspravu.
Tagovi: Europsko nadzorno tijelo za banke, zelena imovina, europske banke
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE