GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima

EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2020 / 18:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Banke u Europi su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i stanovništvu unatoč povećanoj nesigurnosti i neizvjesnosti u pogledu brzine i snage gospodarskog oporavka, poručeno je sa sastanka uprave Europske bankovne federacije (EBF), koja okuplja udruge banaka iz 32 države.

Članovi EBF-a na sastanku u petak razmatrali su aktivnosti banaka, supervizora i regulatora te istaknuli predanost nastavljanju konstruktivne uloge banaka u krizi, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska udruga banaka (HUB).

Kako se navodi u priopćenju, u ovom trenutku nije moguće procijeniti utjecaj drugog vala pandemije covida-19 na gospodarstvo, no izgledno je da će u nadolazećem razdoblju biti nužno nastaviti pružati potrebnu podršku bez presedana u cilju efikasnog oporavka europskog gospodarstva.

Na sastanku su posebno pozdravljene kombinirane mjere institucija Europske unije, poput paketa mjera namijenjenog olakšanom kreditiranju kućanstava i poduzeća u Uniji. Također, iskazana je podrška promptnom usvajanju paketa za oporavak tržišta kapitala u cilju osiguravanja dodatne podrške i likvidnosti europskim poduzećima u procesu oporavka od krize.

S obzirom na to da se zdravstvena situacija pogoršava, EBF je apelirao na zakonodavce da razmotre daljnje mjere koje će omogućiti oslobađanje dodatnih kapaciteta za kreditiranje, poput prilagodbe jedinstvenog sanacijskog mehanizma.

Naime, ideja zakonodavaca EU je bila imati zajednički fond za sanaciju banaka u iznosu do oko 55 milijardi eura. Međutim, zbog dinamične metode izračuna taj iznos je narastao na više od 70 milijardi eura, dijelom i zbog povećanja depozita u bankama koje je posljedica covid-krize, a to povećanje nikako ne odgovara postojećim rizicima te smanjuje mogućnost dodatnih plasmana banaka, pojašnjeno je.

EBF: Potrebno je razmotriti nove alate namijenjene rješavanju očekivanog porasta nenaplativih potraživanja
Također, naveli su iz EBF-a, potrebno je razmotriti nove alate namijenjene rješavanju očekivanog porasta nenaplativih potraživanja (NPL), uključujući reviziju postojeće regulative, pragmatičniji okvir sekuritizacije za poticanje sekundarnog tržišta loših kredita te dosljedan zakonodavni okvir kod stvaranja društava za upravljanje imovinom (AMC).

Predsjednik EBF-a Jean Pierre Mustier u izjavi koja se prenosi u priopćenju je istaknuo da su europske banke snažne i s covid-krizom suočavaju se visoko kapitalizirane, što omogućava sigurnost klijentima i gospodarstvu.

"Ulažu se znatni napori kako bi se potaknuo gospodarski oporavak, ali se istovremeno uspostavljaju preventivne mjere za upravljanje rizicima i kreditnim gubicima. Fokus mora ostati na potpori realnom gospodarstvu, osiguravajući da se klijenti i cjelokupno društvo podjednako uspješno suočavaju s dosad neviđenim izazovima. Uloga EBF-a je ključna u kreiranju adekvatnog regulatornog okruženja koje će i dalje bankama omogućavati da budu važan dio rješenja u ovoj krizi", ustvrdio je Mustier.

Na sastanku je istaknuto i da su, kao posljedica pandemije, ubrzane duboke strukturne promjene, poput digitalizacije poslovanja i poticanja zelene ekonomije, zbog čega je nužno pravilno vođenje kako bi se iskoristile sve prednosti.

Europa će trebati likvidna tržišta kapitala i cjelovitu bankovnu uniju kako bi se efikasno upravljalo navedenom tranzicijom te stoga EBF potiče regulatore da nastave slijediti postavljene ciljeve, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Izvršnog odbora EBF-a Christian Ossig ustvrdio je da se pravila i propisi EU trebaju dodatno uskladiti kako bi se stvorilo jedinstveno bankovno tržište i tržište kapitala.

"To je prvenstveno potrebno osigurati od samog početka u novim područjima poput digitalizacije ili ostvarivanja globalnih održivih ciljeva. Uspostavljanje jedinstvenog tržišta će svakako dodatno osnažiti banke u Europi, a jedino jak bankovni sustav garantira dugoročna sredstva za financiranje projekata", rekao je Ossig, a prenosi HUB u priopćenju.

Hrvatska udruga banaka (HUB) okuplja 18 vodećih hrvatskih banaka koje čine više od 98 posto ukupne aktive svih hrvatskih banaka. HUB je član Europske bankovne federacije (EBF), Europskog instituta tržišta novca (EMMI), Europskog platnog vijeća (EPC), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska).

Tagovi: Europska bankovna federacija, Hrvatska udruga banaka, Jean-Pierre Mustier
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE