GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD, EU i Intesa Leasing obezbedili nova sredstva za finansiranje preduzeća u Srbiji

EBRD, EU i Intesa Leasing obezbedili nova sredstva za finansiranje preduzeća u Srbiji
SREDSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 14:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji imaće pristup dodatnom izvoru finansiranja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije (EU) preko kompanije Intesa Leasing.

Sredstava u iznosu od 5 miliona evra, koja će Intesa Leasing pozajmljivati iz nove kreditne linije, omogućiće srpskim preduzećima da ulažu u unapređenje svojih radnih standarda i procesa, što će ih učiniti konkurentnijim na lokalnim tržištima i tržištima Evropske unije. Cilj je da se mala i srednja preduzeća ohrabre da investiraju u unapređenje tri ključne oblasti: zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti i kvaliteta proizvoda.

Pored lizing finansiranja, mala i srednja preduzeća će imati koristi i od podsticaja u okviru granta u iznosu od 15 procenata ukupnog pozajmljenog iznosa nakon uspešno sprovedenog projekta.

Poseban fokus biće usmeren na investicije u zelene tehnologije, kako bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima da se prilagode standardima zaštite životne sredine Evropske unije i da unaprede svoju energetsku efikasnost. Najmanje 60 odsto svih pozajmica biće usmereno na podršku za investicije u projekte za uštedu energije.

Nova kreditna linija je deo Programa za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, u okviru koga EBRD obezbeđuje kredite, a Evropska unija (EU) podsticaje i tehničku podršku. Cilj je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste poslovne prilike u regionu Zapadnog Balkana i na širem evropskom tržištu.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, rekao je: „Zadovoljstvo nam je da unapredimo našu saradnju sa kompanijom Intesa Leasing u Srbiji i pružimo dodatnu podršku lokalnim malim i srednjim preduzećima. Nova kreditna linija će malim preduzećima omogućiti pristup dobro strukturiranom finansiranju, što će im pomoći da postanu konkurentnija i oporave se od negativnih efekata pandemije COVID-19.“

„Veoma mi je drago da smo nastavili uspešnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), posebno u okolnostima nakon pandemije COVID-19, koja je bila posebno izazovna za mala i srednja preduzeća. Zahvaljujući novoj kreditnoj liniji ponudićemo povoljne uslove finansiranja malim i srednjim preduzećima koja su naši klijenti i omogućiti im da unaprede poslovne standarde kako bismo doprineli povećanju njihove konkurentnosti na lokalnom tržištu i tržištu Evropske unije, negujući angažovanje koje imaju u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i kvaliteta proizvoda,“ naveo je Darko Popović, predsednik Upravnog odbora kompanije Intesa Leasing i predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Tagovi: EBRD, Intesa Leasing, Banca Intesa, Darko Popović
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE