GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD, EU i Intesa Leasing obezbedili nova sredstva za finansiranje preduzeća u Srbiji

EBRD, EU i Intesa Leasing obezbedili nova sredstva za finansiranje preduzeća u Srbiji
SREDSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 14:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji imaće pristup dodatnom izvoru finansiranja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije (EU) preko kompanije Intesa Leasing.

Sredstava u iznosu od 5 miliona evra, koja će Intesa Leasing pozajmljivati iz nove kreditne linije, omogućiće srpskim preduzećima da ulažu u unapređenje svojih radnih standarda i procesa, što će ih učiniti konkurentnijim na lokalnim tržištima i tržištima Evropske unije. Cilj je da se mala i srednja preduzeća ohrabre da investiraju u unapređenje tri ključne oblasti: zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti i kvaliteta proizvoda.

Pored lizing finansiranja, mala i srednja preduzeća će imati koristi i od podsticaja u okviru granta u iznosu od 15 procenata ukupnog pozajmljenog iznosa nakon uspešno sprovedenog projekta.

Poseban fokus biće usmeren na investicije u zelene tehnologije, kako bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima da se prilagode standardima zaštite životne sredine Evropske unije i da unaprede svoju energetsku efikasnost. Najmanje 60 odsto svih pozajmica biće usmereno na podršku za investicije u projekte za uštedu energije.

Nova kreditna linija je deo Programa za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, u okviru koga EBRD obezbeđuje kredite, a Evropska unija (EU) podsticaje i tehničku podršku. Cilj je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste poslovne prilike u regionu Zapadnog Balkana i na širem evropskom tržištu.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, rekao je: „Zadovoljstvo nam je da unapredimo našu saradnju sa kompanijom Intesa Leasing u Srbiji i pružimo dodatnu podršku lokalnim malim i srednjim preduzećima. Nova kreditna linija će malim preduzećima omogućiti pristup dobro strukturiranom finansiranju, što će im pomoći da postanu konkurentnija i oporave se od negativnih efekata pandemije COVID-19.“

„Veoma mi je drago da smo nastavili uspešnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), posebno u okolnostima nakon pandemije COVID-19, koja je bila posebno izazovna za mala i srednja preduzeća. Zahvaljujući novoj kreditnoj liniji ponudićemo povoljne uslove finansiranja malim i srednjim preduzećima koja su naši klijenti i omogućiti im da unaprede poslovne standarde kako bismo doprineli povećanju njihove konkurentnosti na lokalnom tržištu i tržištu Evropske unije, negujući angažovanje koje imaju u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i kvaliteta proizvoda,“ naveo je Darko Popović, predsednik Upravnog odbora kompanije Intesa Leasing i predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Tagovi: EBRD, Intesa Leasing, Banca Intesa, Darko Popović
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE