GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji

EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2023 / 12:57
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.

Kako bi unapredila pristup kreditiranju i doprinela povećanju konkurentosti MSP, uključujući i ona koja posluju u ekonomski manje razvijenim regionima u zemlji, EBRD je obezbedila sredstva u iznosu od 100 miliona evra kojima će Banca Intesa finansirati lokalna preduzeća.

U okviru finansijskog paketa, Banka se obavezala i da će razviti plan tranzicije oslanjajući se na ciljeve Pariskog sporazuma u domenu klimatskih promena, kao i da će povećati nivo zelenih plasmana ulaganjem najmanje 10% iznosa sredstava iz kreditne linije u projekte koji su u skladu sa pristupom zelenoj tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Banca Intesa Beograd i EBRD imaju veoma uspešne rezultate u pogledu pružanja podrške MSP u Srbiji. Danas se sa velikim zadovoljstvom ponovo udružujemo kako bismo, kroz plasman od 100 miliona evra, unapredili konkurentnost i obezbedili dugoročni rast lokalnih preduzeća. Takođe, zahvalni smo što je Banka, kao naš dugogodišnji partner, prepozala važnost teme klimatskih promena i obavezala se da zajedno sa nama radi na traniziciji ka ostvarenju ciljeva Pariskog sporazuma“, izjavila je Aleksandra Vukosavljević, direktor za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, EBRD.

Kao važan stub ekonomije i značajan izvor zaposlenja, segment MSP je ključni faktor održivog privrednog rasta u Srbiji, koji stoga umnogome zavisi od uspeha ovih preduzeća kojima je potreban konstantan pristup dugoročnim i fleksibilnim mogućnostima za finansiranje.

,,Veoma mi je drago što dugogodišnje partnerstvo koje negujemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj nastavljamo kroz podršku malim i srednjim preduzećima, koja su u aktuelnim uslovima globalne geopolitičke i monetarne neizvesnosti, posebno ranjiva, dok su ujedno najvažniji pokretač privrede i nosilac razvoja ekonomije naše zemlje. Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije bićemo u prilici da im ponudimo povoljnije uslove finansiranja i, kroz unapređenje konkurentnosti na domaćem i evropskom tržištu, doprinesemo osnaživanju njihovog poslovanja. Dodatno, planiranim povećanjem nivoa zelenih plasmana bićemo korak bliže ispunjenju ciljeva u domenu primene ESG principa, kojima se vodimo u skladu s strateškim planom naše matične Intesa Sanpaolo grupe, i koji, u domenu klimatske tranzicije, podrazumevaju ostvarenje nulte neto emisije na nivou Grupe do 2050. godine’’, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Tagovi: EBRD, Aleksandra Vukosavljević, Darko Popović, Evropska banka za obnovu i razvoj, Banca Intesa
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE