GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD je u 2023. uložila u Srbiji 850 miliona evra

EBRD je u 2023. uložila u Srbiji 850 miliona evra
ULAGANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 20:46
Autor: SEEbiz/Nova ekonomija


BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je tokom 2023. godine 850 miliona evra u Srbiji, što je za dvesta miliona više nego u 2022. godini, rekao je regionalni direktor EBRD-a Mateo Kolanđeli.

Kao jedno od najvažnijih izdvajanja za Srbiju u prošloj godini istakao je kredit u visini od 300 miliona evra za likvidnost za Elektroprivredu Srbije, zatim finansiranje projekata naučno-tehnoloških parkova širom Srbije i Biokampusa u Beogradu.

„U decembru kao najveća investicija izdvaja se ona u Telekomove stubove koju smo nedavno završili. To je jedna od strateški najvećih investicija koje imamo u portfoliju“, rekao je Kolanđeli na predstavljanju izveštaja o tranziciji, piše Nova ekonomija.

Dodao je i da je prioritet EBRD-a ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji jer zemlja ima priliku da smanji energetski intenzitet.

Kako je kazao, EBRD je odgovrna samo za projekte i praćenje realizacije projekata ali ne i za njegove efekte, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa odgovornošću po pitanju projekata koji se tiču zelene tranzicije..

Na pitanje novinara, da li EBRD zaista predstavlja neku vrstu garanta da neće biti nelegalnih sredstava u toku realizacije programa i da li kontroliše sopstvene mehanizme, Kolanđeli je rekao da za sve što EBRD finansira „nameće svoje standarde i kontroliše na koji se način novac troši“.

„Mislim da to ne može zaista da bude garantovano maksimalno, ali se trudimo da sve bude u skladu sa našim standardima i budite sigurni da to želimo da postignemo sa svim svojim projektima“, kazao je on na konferenciji.

Rekao je da je EBRD banka koja bazira svoje investicije i ulaganje u njih na osnovu potražnje i prilika koje postoje u zemljama. Polazna tačka u ulaganjima u Srbiju, pored energetike je i infrastruktura.

„Ako pogledamo transport, putevi u regionu su se poboljšali u poslednjih par decenija, a ono što još treba da se poboljša je konektivnost železnica. Očekujem da ćemo nastaviti da se fokusiramo sa svojim aktivnostima“, rekao je on.

Dodao je da će prioritetni projekat kada je u pitanju infrastruktura u Srbiji biti spajanje severa i juga zemlje, odnosno železnički koridor koji će ići do granice sa Severnom Makedonijom i dalje.

Kada se radi o energetskom sektoru, pokretački faktor će biti to koliko građani mogu da izdvoje novca za ekološka rešenja.

Tagovi: ebrd, investicije, ulaganja, srbija,
PROČITAJ I OVO
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura
DEPOZITI
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura.

Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Američka banka JP Morgan Chase zabilježila je u drugom tromjesečju ove godine neto dobit od 18,1 milijardu dolara (16,6 milijardi eura), što predstavlja rast od 25 posto na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima u investicijskom bankarstvu i dobiti od vlasnički udio u It visi.
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
OČEKIVANO
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor u četvrtak je većinom izglasao još jedan (treći) šestogodišnji mandat Borisu Vujčiću na čelu Hrvatske narodne banke (HNB).
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, predvodi novu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima koju je objavio S&P Global Market Intelligence, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
KAZNA
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
NEW YORK - Regulatori su kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara kazne zbog neuspjeha u rješavanju dugotrajnih nedostataka oko kontrola i upravljanja rizicima, što je udarac izvršnoj direktorici Jane Fraser dok pokušava preokrenuti divovsku njujoršku banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE