GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD je u 2023. uložila u Srbiji 850 miliona evra

EBRD je u 2023. uložila u Srbiji 850 miliona evra
ULAGANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 20:46
Autor: SEEbiz/Nova ekonomija


BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je tokom 2023. godine 850 miliona evra u Srbiji, što je za dvesta miliona više nego u 2022. godini, rekao je regionalni direktor EBRD-a Mateo Kolanđeli.

Kao jedno od najvažnijih izdvajanja za Srbiju u prošloj godini istakao je kredit u visini od 300 miliona evra za likvidnost za Elektroprivredu Srbije, zatim finansiranje projekata naučno-tehnoloških parkova širom Srbije i Biokampusa u Beogradu.

„U decembru kao najveća investicija izdvaja se ona u Telekomove stubove koju smo nedavno završili. To je jedna od strateški najvećih investicija koje imamo u portfoliju“, rekao je Kolanđeli na predstavljanju izveštaja o tranziciji, piše Nova ekonomija.

Dodao je i da je prioritet EBRD-a ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji jer zemlja ima priliku da smanji energetski intenzitet.

Kako je kazao, EBRD je odgovrna samo za projekte i praćenje realizacije projekata ali ne i za njegove efekte, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa odgovornošću po pitanju projekata koji se tiču zelene tranzicije..

Na pitanje novinara, da li EBRD zaista predstavlja neku vrstu garanta da neće biti nelegalnih sredstava u toku realizacije programa i da li kontroliše sopstvene mehanizme, Kolanđeli je rekao da za sve što EBRD finansira „nameće svoje standarde i kontroliše na koji se način novac troši“.

„Mislim da to ne može zaista da bude garantovano maksimalno, ali se trudimo da sve bude u skladu sa našim standardima i budite sigurni da to želimo da postignemo sa svim svojim projektima“, kazao je on na konferenciji.

Rekao je da je EBRD banka koja bazira svoje investicije i ulaganje u njih na osnovu potražnje i prilika koje postoje u zemljama. Polazna tačka u ulaganjima u Srbiju, pored energetike je i infrastruktura.

„Ako pogledamo transport, putevi u regionu su se poboljšali u poslednjih par decenija, a ono što još treba da se poboljša je konektivnost železnica. Očekujem da ćemo nastaviti da se fokusiramo sa svojim aktivnostima“, rekao je on.

Dodao je da će prioritetni projekat kada je u pitanju infrastruktura u Srbiji biti spajanje severa i juga zemlje, odnosno železnički koridor koji će ići do granice sa Severnom Makedonijom i dalje.

Kada se radi o energetskom sektoru, pokretački faktor će biti to koliko građani mogu da izdvoje novca za ekološka rešenja.

Tagovi: ebrd, investicije, ulaganja, srbija,
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE