GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura

EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 14:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.

EBRD je prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.

U 2022. banka je zabilježila gubitak od od 1,1 milijardu eura, u prvom redu zbog gubitka na vlasničkim udjelima u Rusiji i Bjelorusiji, kako je prošlog siječnja objasnila predsjednica Odile Renaud-Basso.

Pozitivan rezultat u prošloj godini odražava dobit od ulaganja u dionički kapital, od milijardu eura. U 2022. banka je u toj stavci bilježila gubitak od 1,1 milijardu eura.

Tržišta dionica bila su lani općenito profitabilna, ističe banka u priopćenju.

Pozitivan rezultat podupro je i rast kamatnih stopa koji je lani donio pet puta veći povrat na imovinu financiranu kapitalom članica, od 500 milijuna eura, stoji u priopćenju.

Na kraju 2023. EBRD-ova kapitalna osnovica iznosila je 22,3 milijarde eura i bila je veća za tri milijarde eura nego u 2022. godini, stoji u priopćenju. EBRD-ovi guverneri lani su odobrili povećanje uplaćenog kapitala za četiri milijarde eura, povećavši bančinu kapitalnu bazu na 34 milijarde eura, u nastojanju da održe potporu Ukrajini.

U siječnju EBRD je objavio da je u 2023. u zemlje članice investirao 13,1 milijardu eura, kao i u rekordnoj 2022. godini.

I Hrvatska je dioničar EBRD-a, s upisanim kapitalom u banci od 109,42 milijuna eura, prema podacima ministarstva financija. Uplaćeni kapital iznosi 22,82 milijuna, a kapital na poziv 86,6 milijuna eura i Hrvatskoj jamči 0,37 posto "glasačke snage".

Tagovi: ebrd, KAMATE
PROČITAJ I OVO
Yellen: Europske banke u Rusiji suočavaju se s iznimno visokim rizikom
JASNA PORUKA
Yellen: Europske banke u Rusiji suočavaju se s iznimno visokim rizikom
NEW YORK - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je za Reuters da se europske banke suočavaju s rastućim rizicima koji posluju u Rusiji i da SAD razmatra jačanje svojih sekundarnih sankcija bankama za koje se utvrdi da su pomagale transakcije za ruske ratne napore.
Tko je najizgledniji kupac Addika?
OZBILJNA UTAKMICA
Tko je najizgledniji kupac Addika?
BEČ - Priča oko preuzimanja Addiko banke u proteklih je desetak dana dobila nove zaplete.
Hrvati i dalje gladni gotovinskih kredita
KREDITIRANJE
Hrvati i dalje gladni gotovinskih kredita
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja 22,3 mlrd. eura.
NLB će izdati obveznice u iznosu od 500 milijuna eura
OBVEZNICE
NLB će izdati obveznice u iznosu od 500 milijuna eura
LJUBLJANA - Očekuje se da će NLB 29. svibnja izdati obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura namijenjene ispunjavanju minimalnog kapitalnog zahtjeva i kvalificiranih obveza.
Alta Pay drži 36,46 posto Addika
PROMJENE
Alta Pay drži 36,46 posto Addika
BEČ - Za Addiko banku, koja je 2015. nastala iz Hypo-Alpe-Adria-Balkanbanken, vodi se prava licitacija. Nakon najavljenog ulaska financijskog holdinga Agri Europe Cyprus srbijanskog biznismena Miodraga Kostića i ponude slovenske banke NLB, u igru je kao drugi mogući kupac ušla i srpska Alta Pay banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE