GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD, Švedska i Banca Intesa podstiču žensko preduzetništvo u Srbiji

EBRD, Švedska i Banca Intesa podstiču žensko preduzetništvo u Srbiji
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 11:54
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju u iznosu od 8 miliona evra kojom će Banca Intesa Beograd podržati ulaganja preduzetnica u Srbiji, uz grantove i tehničku podršku koju pruža Švedska.

Finansijska sredstva za preduzeća, na čijem su čelu ili koja su u vlasništvu žena, obezbeđena su u okviru programa „Žene u biznisu“ Evropske banke za obnovu i razvoj, koji promoviše žensko preduzetništvo i njihovo šire uključivanje u poslovanje kroz olakšani pristup finansijskim sredstvima i znanjima.

Kreditnu liniju je tokom posete Srbiji potpisao Alan Piju (Alain Pilloux), potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je tom prilikom rekao: „Unapređenje pristupa finansiranju i znanjima za preduzeća koja vode žene jedan je od naših ključnih prioriteta u zemljama u koje ulažemo. Program „Žene u biznisu“ naročito pomaže da se ohrabre i osnaže žene i nadam se da će ova nova sredstva ohrabriti mnoge od njih da odu korak dalje i investiraju u razvoj svojih preduzeća.“

Na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, preduzetnice se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima, kako u pogledu pristupa finansiranju, tako i pristupa znanjima, što utiče na ekonomske prilike koje imaju za osnivanje i razvoj svojih preduzeća.

Kako bi im olakšala pristup finansiranju, Evropska banka za obnovu i razvoj je u partnerstvu sa poslovnim bankama ponudila namensku kreditnu liniju. Od uvođenja na Zapadnom Balkanu 2014. godine, ovaj program je kroz kreditne linije vredne više od 57 miliona evra podržao preko 4.800 mikro, malih i srednjih preduzeća koje vode žene širom regiona i omogućio im pristup finansiranju, savetodavnim uslugama, obukama, mentorstvima, kao i povezivanje sa drugim preduzetnicama.

Banca Intesa je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj do sada potpisala 20 ugovora o kreditnim linijama za različite namene, od čega pet ugovora u okviru programa „Žene u biznisu“, kom se pridružila 2015. godine.

„Ekonomsko osnaživanje žena i njihova jača integracija u privredne tokove čine važne pretpostavke rasta zapošljavanja i održivog ekonomskog razvoja, zbog čega Banca Intesa već dugi niz godina pruža stratešku podršku upravo ovom segmentu privrede. Kao prva banka u Srbiji koja je pristupila programu „Žene u biznisu“, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj do sada smo podržali više od 2.500 inicijativa ženskog preduzetništva sa preko 25,8 miliona evra kredita, pomažući preduzetnicama da razviju svoje poslovanje i ostvare profesionalne ambicije. Veliko mi je zadovoljstvo što nakon izuzetnog uspeha u realizaciji prethodna četiri ugovora nastavljamo saradnju, podstičući tako kreiranje okruženja koje ohrabruje razvoj ženskog preduzetništva i doprinoseći ciljevima politike inkluzivnog privrednog razvoja”, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Ova banka je uložila više od 7,3 milijarde evra u zemlji do danas. Fokus banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju rada javnih preduzeća i olakšanju tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: EBRD, Evropska banka za obnovu i razvoj, Darko Popović, Švedska, Banca Intesa, žensko preduzetništvo
PROČITAJ I OVO
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE