GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB bankama postrožuje uvjete za jeftine kredite

ECB bankama postrožuje uvjete za jeftine kredite
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2022 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da će bankama postrožiti uvjete za jeftine kredite postupnim ukidanjem iznimno blagih propisa o kolateralima u vrijeme pandemije covida 19.

Najava signalizira novi korak u smjeru ukidanja izvanrednih mjera potpore koje je središnja monetarna vlast u području primjene zajedničke valute uvela kako bi ublažila gospodarske posljedice pandemije covida-19, primjećuje Reuters.

Krajem ožujka ECB će ukinuti krizni pandemijski program kupnje obveznica, vrijedan 1.850 milijardi eura, a nagovijestio je i moguće ubrzano gašenje redovnog programa kupnji (APP), koji su bili oformili kako bi poduprli gospodarstvo i potaknuli inflaciju nakon dužničke krize.

U drugom tromjesečju planiraju intenzivirati kupnje u sklopu APP-a u odnosu na prva tri mjeseca i u travnju će kupiti obveznice u vrijednosti 40 milijardi eura, smanjiti vrijednost programa na 30 milijardi u svibnju i na 20 milijardi u lipnju, pokazalo je priopćenje ECB-a.

Dosadašnji plan predviđao je kupnju dužničkih papire za 40 milijardi eura mjesečno kroz cijeli drugi kvartal, te za 30 milijardi mjesečno tijekom trećeg kvartala i za po 20 milijardi eura mjesečno od listopada.

Danas su najavili da će u fazama ukidati mjere kojima su komercijalnim bankama olakšali zaduživanje, pa i u vrijeme velikih tržišnih previranja u proljeće 2020., mobilizacijom dodatnog kolaterala u vrijednosti 240 milijardi eura.

Od srpnja tako više neće kao kolateral prihvaćati obveznice koje su u pandemiji izgubile investicijski rejting i značanije će umanjivati vrijednost imovine koju banke nude kao kolateral za kredit.

Signalizirali su ipak da će nastaviti podupirati najslabije članice eurozone budući da će bankama i dalje dopuštati da kao kolateral koriste grčke državne obveznice, unatoč neinvesticijskom kreditnom rejtingu.

Dodali su i da bi i u budućnosti mogli ignorirati kreditne rejtinge, što ulijeva nadu zemljama s nižim rejtinzima kao što su Cipar, Portugal i Italija, primjećuje Reuters.

"Upravno vijeće ECB-a zadržava pravo da i u budućnosti, bude li opravdano, zanemari rejtinge koje agencije dodjeljuju", priopćio je ECB, dodavši da time želi izbjeći "mehanicističko" oslanjanje na njihove ocjene.

Cijeli proces trebao bi završiti u prosincu 2024., kada se otplati posljednja tranša najnovijeg kruga povoljnih dugoročnih kredita kojima je ECB preko komercijalnih banaka nastojao poduprijeti gospodarstvo u pandemiji.

Tagovi: Europska središnja banka, uvjeti za jeftino kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE