GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB bankama postrožuje uvjete za jeftine kredite

ECB bankama postrožuje uvjete za jeftine kredite
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2022 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da će bankama postrožiti uvjete za jeftine kredite postupnim ukidanjem iznimno blagih propisa o kolateralima u vrijeme pandemije covida 19.

Najava signalizira novi korak u smjeru ukidanja izvanrednih mjera potpore koje je središnja monetarna vlast u području primjene zajedničke valute uvela kako bi ublažila gospodarske posljedice pandemije covida-19, primjećuje Reuters.

Krajem ožujka ECB će ukinuti krizni pandemijski program kupnje obveznica, vrijedan 1.850 milijardi eura, a nagovijestio je i moguće ubrzano gašenje redovnog programa kupnji (APP), koji su bili oformili kako bi poduprli gospodarstvo i potaknuli inflaciju nakon dužničke krize.

U drugom tromjesečju planiraju intenzivirati kupnje u sklopu APP-a u odnosu na prva tri mjeseca i u travnju će kupiti obveznice u vrijednosti 40 milijardi eura, smanjiti vrijednost programa na 30 milijardi u svibnju i na 20 milijardi u lipnju, pokazalo je priopćenje ECB-a.

Dosadašnji plan predviđao je kupnju dužničkih papire za 40 milijardi eura mjesečno kroz cijeli drugi kvartal, te za 30 milijardi mjesečno tijekom trećeg kvartala i za po 20 milijardi eura mjesečno od listopada.

Danas su najavili da će u fazama ukidati mjere kojima su komercijalnim bankama olakšali zaduživanje, pa i u vrijeme velikih tržišnih previranja u proljeće 2020., mobilizacijom dodatnog kolaterala u vrijednosti 240 milijardi eura.

Od srpnja tako više neće kao kolateral prihvaćati obveznice koje su u pandemiji izgubile investicijski rejting i značanije će umanjivati vrijednost imovine koju banke nude kao kolateral za kredit.

Signalizirali su ipak da će nastaviti podupirati najslabije članice eurozone budući da će bankama i dalje dopuštati da kao kolateral koriste grčke državne obveznice, unatoč neinvesticijskom kreditnom rejtingu.

Dodali su i da bi i u budućnosti mogli ignorirati kreditne rejtinge, što ulijeva nadu zemljama s nižim rejtinzima kao što su Cipar, Portugal i Italija, primjećuje Reuters.

"Upravno vijeće ECB-a zadržava pravo da i u budućnosti, bude li opravdano, zanemari rejtinge koje agencije dodjeljuju", priopćio je ECB, dodavši da time želi izbjeći "mehanicističko" oslanjanje na njihove ocjene.

Cijeli proces trebao bi završiti u prosincu 2024., kada se otplati posljednja tranša najnovijeg kruga povoljnih dugoročnih kredita kojima je ECB preko komercijalnih banaka nastojao poduprijeti gospodarstvo u pandemiji.

Tagovi: Europska središnja banka, uvjeti za jeftino kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE