GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB: Sberbank Europe i njene podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji će vjerojatno propasti

ECB: Sberbank Europe i njene podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji će vjerojatno propasti
CRNI SCENARIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 08:13
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njene dvije podružnice u bankarskoj uniji, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosne situacije.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica s pravom glasa).

ECB je donijela odluku nakon što je utvrdila da u bliskoj budućnosti banka vjerojatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obveze prema dospijeću.

Sberbank Europe AG i njene podružnice doživjele su značajan odljev depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih napetosti. To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosne pozicije. I nema dostupnih mjera s realnom šansom za vraćanje ove pozicije na nivou grupe i u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije.

Vlasnici štednje su zaštićeni do 100.000 eura po deponentu u bankama u Europskoj uniji. Ovu zaštitu osiguravaju sistemi garancije depozita koji postoje u Austriji, uključujući njemačku podružnicu banke, Hrvatsku i Sloveniju.

U skladu sa svojim mandatom, Jedinstveni odbor za sanaciju banaka treba potvrditi neuspjeh u procjeni ECB-a ili vjerovatnost da neće uspjeti te će odlučiti i provesti naredne korake.

Sberbank Europe AG, osim u Sloveniji i Hrvatskoj, ima podružnice i u BiH (u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj), Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. ECB je tokom cijelog procesa ima koordinaciju s nacionalnim nadležnim tijelima u tim jurisdikcijama.

Sberbank Europe AG jedna je od sedam austrijskih banaka koje direktno nadzire ECB. Sjedište je u Beču. ECB je preuzeo direktan nadzor nad Sberbank Europe AG 2014. godine kada je uspostavljen nadzor banaka ECB-a. Banka je ocijenjena značajnom zbog opsega njenih prekograničnih aktivnosti.

Na kraju 2021. godine banka je imala 13,6 milijardi eura imovine.

Tagovi: Sberbank, Sberbank Europe, Hrvatska narodna banka, Sberbank Hrvatska, Hrvatska agencija za osiguranje depozita, Marija Hrebac, Fortenova grupa, Miodrag Kostić, AIK banka, Gorenjska banka
PROČITAJ I OVO
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
SMIRIVANJE
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je danas da je američki bankarski sustav "zdrav", ali da bi dodatni angažman vlade "mogao biti opravdan" ako neuspjesi u manjim institucijama postanu rizik za financijsku stabilnost.
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
SKOK
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
LJUBLJANA - Slovenske banke su u siječnju ostvarile 43,9 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 70 posto više nego u siječnju prošle godine, kada je bila relativno niska u odnosu na većinu prošlogodišnjih mjeseci.
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
POSLJEDICE
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
LONDON - Očekuje se da će UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirati ukidanjem desetaka tisuća radnih mjesta, a švicarski financijski sektor već se priprema za teške udarce spornog preuzimanja.
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
PROBLEMI
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
NEW YORK - Iako se prije nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da tome nije tako.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE