GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB Grupa u Hrvatsku lani uložila 760 milijuna eura

EIB Grupa u Hrvatsku lani uložila 760 milijuna eura
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 12:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Grupa EIB-a u 2021. godini osigurala je 760 milijuna eura za podršku hrvatskom gospodarstvu, a u ovoj i idućim godinama naglasak će joj između ostalog biti i na povećanju energetske neovisnosti putem ulaganja u obnovljive izvore energije i LNG.

Europska investicijska banka (EIB) uložila je 113 milijuna eura, a Europski investicijski fond (EIF), kao druga sastavnica Grupe EIB-a, rekordnih 647 milijuna eura, pri čemu su ulaganja te banke EU-a u sve ključne sektore hrvatskog gospodarstva od 2001. godine dosegnula 7,2 milijarde eura, istaknuto je u utorak na radnom doručku u organizaciji te financijske institucije.

Dosad najveći zabilježeni obujam poslovanja EIF-a u Hrvatskoj počiva na jamstvima izdanima državnim i komercijalnim bankama u sklopu Europskog jamstvenog fonda (EJF), u visini 650 milijuna eura.

Time je poduprto otvaranje novih kreditnih linija za mala, srednja i srednje kapitalizirana poduzeća, a s ciljem očuvanja radnih mjesta te njihova oporavka od posljedica pandemije koronavirusa, istaknuto je.

EIB je, pak, uložio 63 milijuna eura u Hrvatsku elektroprivredu (HEP), čime je podržan program ulaganja te kompanije u obnovljive izvore energije (OIE), kao ključnih za ubrzano postizanje energetske neovisnosti Hrvatske i EU-a. Također, EIB je osigurao i dodatnih 50 milijuna eura u jamstvims EJF-a za Hrvatsku banku i obnovu i razvoj (HBOR) radi poboljšanja uvjeta financiranja za srednje kapitalizirana i velika hrvatska poduzeća.

Voditelj ureda EIB Grupe u Hrvatskoj Anton Kovačev poručio je da će u ovoj i slijedećim godinama naglasak EIB-a u Hrvatskoj biti na Europskom zelenom planu i borbi protiv klimatskih promjena, što posebno uključuje financiranje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost i nove izvore energije. U kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu, Kovačev je posebice apostrofirao važnost stvaranja energetske neovisnosti, kako Hrvatske, tako i Unije u cjelini.

Rekao je da se u segmentu obnovljivih izvora energije već intenzivno pregovara o nekim novim projektima, tek otkrivši kako se radi o vodiku. Upitan pak o nuklearnoj energiji i eventualnoj izgradnji novog bloka u nuklearci Krško, Kovačev je rekao da EIB može financirati takvu energiju, no uz "najvišu razinu sigurnosti".

Inače, s obzirom i na ulogu EIB-a kao klimatske banke EU-a, ta financijska institucija od početka 2022. godine ne sudjeluje u financiranju projekata temeljenih na fosilnim gorivima.

Sukladno strategiji postizanja što veće energetske neovisnosti, voditelj zagrebačkog ureda EIB-a je poručio i da je ta banka spremna financirati izgradnju novih LNG terminala - i u Hrvatskoj i ostalim zemljama EU-a.

Također, Kovačev je apostrofirao da EIB Grupa neće zaboraviti ni druge osnovne prioritete, poput digitalizacije i inovacija.

Istaknuo je da je želja pomoći svim hrvatskim poduzetnicima koji se opredijele za ulaganje u razvoj novih ili poboljšanje postojećih proizvoda i usluga, čime se želi pridonijeti konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. No, podjednako se vodi i računa o potpori državnom i javnom sektoru, dodao je.

Izgradnja kapaciteta za skladištenje energije prikupljene iz obnovljivih izvora

Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, Olga Pascenco iz EIB-a, zadužena za kreditiranje javnog sektora u Hrvatskoj, istaknula je da postoji veliki potencijal za izgradnju kapaciteta za skladištenje te energije, pri čemu je također izdvojila vodik i njegove potencijale.

Osim što će ih financirati, EIB će državi i privatnom sektoru pružiti i tehničku i savjetodavnu pomoć za takve projekte, istaknula je Pascenco.

Apostrofirala je i potrebu razvoja željezničkog i pomorskog povezivanja, pri čemu se potonje prije svega odnosi na unaprjeđenje povezanosti otoka s kopnom, dok se u sektoru željeznice između ostalog izdvaja potreba bolje povezanosti Zagreba i Rijeke, s obzirom na velik potencijal riječke luke.

Rekla je i da će da EIB u budućnosti veći naglasak stavljati na izravno financiranje lokalnih zajednica, to jest gradova, u cijelom nizu ključnih prioriteta, poput priuštivog stanovanja, podizanja energetske učinkovitosti, postpotresne obnove i itd.

EIB je inače vrlo žurno pružio podršku Ukrajini kreditom od 668 milijuna eura, a banka je najavila i programski paket od četiri milijarde eura, kojim će podržati lokalne zajednice u državama članicama EU-a u pogledu prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

Tagovi: EIB Grupa, europska investicijska banka, Anton Kovačev, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
IMENOVANJA
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski parlament je s 54 glasa za i 25 protiv imenovao Milana M. Cvikla viceguvernerom Banke Slovenije.
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
POTEZI
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
LJUBLJANA - Banka Slovenije promijenila je makrobonitetna ograničenja za kreditiranje stanovništva i dala bankama veću slobodu u procjeni kome odobravaju kredite. U isto vrijeme, banke će od iduće godine morati povećati rezervni kapital.
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
OTKUP
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
BEOGRAD – Skupština NLB Komercijalne banke danas je donela odluku o prinudnom otkupu akcija.
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE