GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB neće ulagati u izvore plina već samo u obnovljive energije

EIB neće ulagati u izvore plina već samo u obnovljive energije
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
PATRAS - Europska investicijska banka (EIB), ogranak za ulaganja EU-a, poručila je da unatoč aktualnoj neizvjesnosti s isporukama energenata u Europsku uniju više neće financirati projekte iskorištavanja prirodnog plina nego samo izvore obnovljive energije.

"Naša politika je da zaustavimo ulaganja u plin. Želimo da 50 posto naših sredstava bude uloženo u zelenu tranziciju, u okoliš", rekao je Ioannis Kaltsas, voditelj odjela EIB-a nadležnog za Grčku i Cipar.

"EIB je transformiran, mi sami ga nazivamo 'klimatskom bankom'", napomenuo je tijekom konferencije "Regionalni rast" koju je suorganizirao Europski parlament u grčkom gradu Patrasu.

Njegova izjava došla je u trenutku dok vlade 27 zemalja EU-a traže alternativne načine dobave plina kako bi smanjile ovisnost o Rusiji, velikom izvozniku nafte i plina.

EIB-ovi dioničari su zemlje članice EU-a.

Stanovnici diljem Europe pogođeni su porastom cijena energenata nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Profesor naftne geologije na Sveučilištu u Patrasu, Avram Zelilidis, kaže kako je u kratkom roku neophodno nastaviti s eksploatacijom plina i nafte u EU jer su građani teško pogođeni, a da o "Green Dealu" treba razmišljati isključivo na dugi rok.

"Što ćemo danas? Dajte mi rješenje za danas, ne za sutra", rekao je tijekom izlaganja.

Helene Chraye, voditeljica odjela za tranziciju prema čistoj energiji pri Europskoj komisiji, nije dala konkretan odgovor, rekavši da se "u kratkom roku ljudi moraju grijati", ali da se potrebno "riješiti ovisnosti" o izvorima ugljikovodika.

"Moramo ulagati puno u obnovljive izvore, investirati recimo u solarne ćelije", istaknula je. "U Grčkoj ima mogućnosti za bolje korištenje solarne i energije vjetra. Potrebno je povećati njihovu efikasnost", dodala je.

U Grčkoj, gdje se za godinu dana održavaju parlamentarni izbori, prošli mjesec su cijene porasle 10,2 posto, što je najveći skok u zadnjih 28 godina. Stanovnici se žale na poskupljenje goriva i hrane.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, putem europskog Zelenog plana (Green Deal) želi do 2050. godine potpuno prekinuti ispuštanje stakleničkih plinova i time zaustaviti klimatske promjene te uništavanje okoliša.

Tagovi: Europska investicijska banka, Ioannis Kaltsas, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
OTKUP
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
BEOGRAD – Skupština NLB Komercijalne banke danas je donela odluku o prinudnom otkupu akcija.
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
SURADNJA
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
ZAGREB - Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sklopili su u utorak ugovor o poslovnoj suradnji kojim se planira suradnja na projektima koji mogu ostvariti mjerljiv i namjeravan društveni učinak, priopćili su potpisnici.
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
PROFITABILNOST
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
ZAGREB - Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE