GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije

EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.

U godini najteže globalne zdravstvene i ekonomske krize unatrag nekoliko generacija EIB grupa u kratkom je roku preusmjerila težište financiranja na borbu protiv pandemije Covid-19 i njezinih ekonomskih posljedica.

Obujam financiranja porastao je šest posto, na 76,8 milijardi eura, pri čemu je 25,5 milijardi uloženo u neposredno ublažavanje koronakrize, pokrenuto prvim paketom u ožujku, istaknuto je u priopćenju EIB grupe s godišnje konferencije za medije.

Većina tog novca usmjerena je u financiranje likvidnosti i očuvanje zaposlenosti u malim i srednjim poduzećima, posebno u zemljama koje nisu imale proračunska sredstva za opsežne mjere pomoći, navode u EIB-u.

Potpora malim i srednjim poduzećima povećana je za pet milijardi eura, na 30,6 milijardi eura, a financiranjem više od 420 tisuća poduzeća očuvano je 4,2 milijuna radnih mjesta, ističu.

Ukazuju i na znatno povećano financiranje zdravstvenog sektora, izdvojivši brzi zajam od 100 milijuna eura njemačkoj tvrtki BioNTech, koja je već u suradnji s Pfizerom bila razvila cjepivo protiv covida 19.

Budućnost je zelena i digitalna

Banka je ulagala i u zaštitu okoliša, ukupno 16,8 milijardi eura, infrastrukturne projekte podržala je s 15 milijardi a inovacije sa 14,4 milijarde eura.

"Europa se iz krize može izvući samo ulaganjem u zeleno i digitalno gospodarstvo budućnosti, a ne u strukture prošlosti", zaključio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

Udio EIB-ovih zelenih ulaganja povećan je u 2020. s 34 na 40 posto, ističu u banci, koja do 2025. godine želi polovinu ulaganja usmjeravati u klimatske akcije i projekte održivosti.

Do kraja desetljeća grupa želi mobilizirati tisuću milijardi eura ulaganja za klimu i okoliš, podsjetili su iz EIB-a.

Za Europski investicijski fond (EIF), dio EIB grupe koji podržava inovativne tehnološke kompanije i mala i srednja poduzeća, pandemijska je godina pak bila rekordna, uz 26 posto veća ulaganja, od gotovo 13 milijardi eura.

EIF je tako osigurao prijeko potrebno financiranje za više od 330 tisuća malih, srednjih i srednje kapitaliziranih poduzeća.

Kompanije na oprezu

Upozoravaju ipak da investicijski planovi kompanija uvelike kaskaju za ambicioznim europskim planovima zelenog oporavka, prema bančinom izvješću o ulaganjima.

Tako čak 45 posto tvrtki iz EU-a očekuje da će smanjiti ulaganja nakon krize, a samo šest posto predviđa da će ih povećati, pokazalo je EIB-ovo izvješće.

Tvrtke su svjesne hitne potrebe za ulaganjima, posebno u digitalizaciju i klimatske projekte, ali koronakriza im uskraćuje potreban novac, utvrdili su autori izvješća.

Pandemija u fokusu i u 2021.

"Borba protiv pandemije i njezini ekonomskih posljedica zaokupljat će nas i u 2021. godini", zaključuje čelnik EIB-a, dodavši da je odbor već odobrio gotovo 25 milijardi eura financiranja za krizom pogođene kompanije i zdravstveni sektor.

Dio tog novca osigurat će Europski jamstveni fond (EGF), navodi Hoyer, napominjući da su zemlje EU-a osigurale gotovo 25 milijardi eura jamstava kako bi EIB grupa mogla dodatno financijski poduprijeti uglavnom mala i srednja poduzeća pogođena krizom.

Hrvatski sabor potvrdio je sredinom listopada prošle godine sporazum o doprinosu u Paneuropski jamstveni fond, uz ukupnu maksimalnu potencijalnu obavezu Hrvatske sukladno 0,43 posto udjela u upisanom kapitalu EIB-a od 106,7 milijuna eura.

Tagovi: Europska investicijska banka, Europski jamstveni fond, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
NA VRHU
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
ZAGREB - Zagrebačkoj banci dodijeljeno je još jedno priznanje za najbolje privatno bankarstvo prema istraživanju Euromoneyja 2021.
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
NAJAVE
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
WASHINGTON - Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
POPIS
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je u petak popis 14 banaka banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a kod kojih se efektivne kamatne stope reću se od 2,09 do 3,50 posto za kune odnosno od 2,15 do 3,50 posto za eure.
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
OTVORENJE
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
LJUBLJANA - Revolut, globalna financijska platforma s više od 15 milijuna klijenata širom svijeta, danas je počeo koristiti svoju specijaliziranu europsku bankarsku dozvolu u Sloveniji.
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
LOŠA GODINA
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
BEČ - Austrijska banka Erste Group preliminarno je u petak izvijestila o gotovo upola nižoj neto dobiti u 2020. i manjim prihodima zbog većih rezervacija za rizike na svim glavnim tržištima u vrijeme pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE