GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije

EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.

U godini najteže globalne zdravstvene i ekonomske krize unatrag nekoliko generacija EIB grupa u kratkom je roku preusmjerila težište financiranja na borbu protiv pandemije Covid-19 i njezinih ekonomskih posljedica.

Obujam financiranja porastao je šest posto, na 76,8 milijardi eura, pri čemu je 25,5 milijardi uloženo u neposredno ublažavanje koronakrize, pokrenuto prvim paketom u ožujku, istaknuto je u priopćenju EIB grupe s godišnje konferencije za medije.

Većina tog novca usmjerena je u financiranje likvidnosti i očuvanje zaposlenosti u malim i srednjim poduzećima, posebno u zemljama koje nisu imale proračunska sredstva za opsežne mjere pomoći, navode u EIB-u.

Potpora malim i srednjim poduzećima povećana je za pet milijardi eura, na 30,6 milijardi eura, a financiranjem više od 420 tisuća poduzeća očuvano je 4,2 milijuna radnih mjesta, ističu.

Ukazuju i na znatno povećano financiranje zdravstvenog sektora, izdvojivši brzi zajam od 100 milijuna eura njemačkoj tvrtki BioNTech, koja je već u suradnji s Pfizerom bila razvila cjepivo protiv covida 19.

Budućnost je zelena i digitalna

Banka je ulagala i u zaštitu okoliša, ukupno 16,8 milijardi eura, infrastrukturne projekte podržala je s 15 milijardi a inovacije sa 14,4 milijarde eura.

"Europa se iz krize može izvući samo ulaganjem u zeleno i digitalno gospodarstvo budućnosti, a ne u strukture prošlosti", zaključio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

Udio EIB-ovih zelenih ulaganja povećan je u 2020. s 34 na 40 posto, ističu u banci, koja do 2025. godine želi polovinu ulaganja usmjeravati u klimatske akcije i projekte održivosti.

Do kraja desetljeća grupa želi mobilizirati tisuću milijardi eura ulaganja za klimu i okoliš, podsjetili su iz EIB-a.

Za Europski investicijski fond (EIF), dio EIB grupe koji podržava inovativne tehnološke kompanije i mala i srednja poduzeća, pandemijska je godina pak bila rekordna, uz 26 posto veća ulaganja, od gotovo 13 milijardi eura.

EIF je tako osigurao prijeko potrebno financiranje za više od 330 tisuća malih, srednjih i srednje kapitaliziranih poduzeća.

Kompanije na oprezu

Upozoravaju ipak da investicijski planovi kompanija uvelike kaskaju za ambicioznim europskim planovima zelenog oporavka, prema bančinom izvješću o ulaganjima.

Tako čak 45 posto tvrtki iz EU-a očekuje da će smanjiti ulaganja nakon krize, a samo šest posto predviđa da će ih povećati, pokazalo je EIB-ovo izvješće.

Tvrtke su svjesne hitne potrebe za ulaganjima, posebno u digitalizaciju i klimatske projekte, ali koronakriza im uskraćuje potreban novac, utvrdili su autori izvješća.

Pandemija u fokusu i u 2021.

"Borba protiv pandemije i njezini ekonomskih posljedica zaokupljat će nas i u 2021. godini", zaključuje čelnik EIB-a, dodavši da je odbor već odobrio gotovo 25 milijardi eura financiranja za krizom pogođene kompanije i zdravstveni sektor.

Dio tog novca osigurat će Europski jamstveni fond (EGF), navodi Hoyer, napominjući da su zemlje EU-a osigurale gotovo 25 milijardi eura jamstava kako bi EIB grupa mogla dodatno financijski poduprijeti uglavnom mala i srednja poduzeća pogođena krizom.

Hrvatski sabor potvrdio je sredinom listopada prošle godine sporazum o doprinosu u Paneuropski jamstveni fond, uz ukupnu maksimalnu potencijalnu obavezu Hrvatske sukladno 0,43 posto udjela u upisanom kapitalu EIB-a od 106,7 milijuna eura.

Tagovi: Europska investicijska banka, Europski jamstveni fond, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
NADZORNICI
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
SLATINA - Sukladno Odluci Glavne skupštine od 28. ožujka 2022. godine i dobivenim prethodnim suglasnostima Hrvatske narodne banke, Slatinska banka d.d. objavljuje da se Nadzorni odbor Banke od 1. srpnja 2022. godine sastoji od tri člana i to Domagoj Petrinović, Domagoj Karačić i Anita Zelić.
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
IMENOVANJA
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski parlament je s 54 glasa za i 25 protiv imenovao Milana M. Cvikla viceguvernerom Banke Slovenije.
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
POTEZI
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
LJUBLJANA - Banka Slovenije promijenila je makrobonitetna ograničenja za kreditiranje stanovništva i dala bankama veću slobodu u procjeni kome odobravaju kredite. U isto vrijeme, banke će od iduće godine morati povećati rezervni kapital.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE