GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB u središtu programa kredita za kompanije pogođene epidemijom

EIB u središtu programa kredita za kompanije pogođene epidemijom
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 11:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska investicijska banka (EIB) mogla bi udružiti snage s najvećim europskim komercijalnim bankama i ponuditi kompanijama pogođenim epidemijom koronavirusa povoljne kredite, kažu izvori upoznati s planovima.

Nacrt plana predviđa stotine milijuna eura kredita namijenjenih malim kompanijama, poput hotela, kako bi lakše prebrodile pad prodaje zbog širenja virusa, kazala su u srijedu tri izvora.

Središnja uloga u tom planu pripala bi EIB-u koji bi prema jednoj opciji udružio snage s nekoliko vodećih europskih banaka, tvrde oni. Trenutno se s njima razgovara, dodaju.

Kako bi se riješio problem rizika koji bi mogao ugroziti EIB-ov kreditni rejting, kao jamstvo za potencijalne gubitke poslužio bi zajednički proračun Europske unije, pojašnjavaju.

Jamstvo bi olakšalo kreditiranje komercijalnim bankama koje bi provjeravale zahtjeve kompanija i odobravale novac a mogle bi snositi i dio gubitaka ako ih kompanije ne budu mogle vratiti, tumače dva izvora.

Program kredita mogao bi zauzeti središnje mjesto u željno očekivanom odgovoru europskih vlada na krizu zbog koje je život u Italiji stao a škole su zatvorene u nizu zemalja, od Španjolske do Grčke.

Dopuna kreditima bile bi druge mjere potpore gospodarstvu, koje bi danas trebala najaviti Europska središnja banka (ECB).

Europska komisija kazala je da je "pomoć teško pogođenim kompanijama... da u kratkom roku osiguraju likvidnost ključni dio odgovora ekonomske politike EU-a na krizu prouzročenu koronavirusom".

EK radi s EIB-om na mogućim rješenjima koja bi se mogla odmah provesti u djelo, kazala je glasnogovornica Bruxellesa. U EIB-u nisu željeli komentirati informaciju o kreditima.

Ministri financija EU-a mogli bi razmotriti plan na sastanku početkom idućeg tjedna u Bruxellesu, napominje jedan od neimenovanih izvora.

Uoči sastanka u ponedjeljak sa čelnikom EIB-a Wernerom Hoyerom, francuski ministar financija Bruno Le Maire pojačao je pritisak porukom da EIB mora "mobilizirati resurse".

Sličan je program EIB oformio i nakon financijske krize prije nešto više od deset godina, napominje Reuters.

Tagovi: Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE