GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura

EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska investicijska banka (EIB) predložila je uspostavu jamstvenog fonda od 25 milijardi eura kojim bi se uslijed koronakrize omogućila mobilizacija dodatnih 200 milijardi eura za kompanije širom EU-a.

Jamstveni fond trebao bi osigurati zaštitu europskim poduzećima koja se suočavaju s manjkom likvidnosti a financirao bi se doprinosima zemalja EU-a, uz mogućnost sudjelovanja drugih institucija EU-a, priopćeno je iz EIB-a.

Jamstva bi dodjeljivao EIB u partnerstvu s Europskim investicijskim fondom (EIF), te s državnim razvojnim bankama, Europskom komisijom i drugim financijskim partnerima, što bi osiguralo ravnopravne uvjete za male i srednje tvrtke u svim državama članicama, kažu iz EIB-a.

Naglašavaju da bi se temeljem postojećih jamstvenih programa EIB grupe i dostupnosti tržišta jamstva mogla raspodijeliti u vrlo kratkom roku.

Predloženi je model po njima komplementaran s mjerama pojedinih država, s kojima će, uključujući i središnje banke, surađivati kako bi identificirali gdje su potrebe najveće.

Potreban je europski odgovor na pandemiju koronavirusa, koji mora biti i brz i ambiciozan, poručio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

"Tvrtkama širom EU-a potrebna je velika podrška. Potrebno im je više kreditnih linija, mostni zajmovi i obrtni kapital kako bi nadvladale ovaj neviđeni izazov", kazao je Hoyer.

"Uz podršku država članica, odgovor grupe EIB-a na krizu podržao bi financiranje do razine 1,5 posto europskog BDP-a (...), nadopunjujući iznimne napore koje ulažu države članice", naglasio je.

Prema njegovim riječima, "ako se financijski teret podijeli na sve države članice, izbjegava se veći dug zemalja koje su najteže pogođene krizom i pod stresom su najvećih izdataka za zdravstvo".

Fond bi se nadovezao bi na 40 milijardi eura vrijedan hitan paket mjera podrške malim, srednjim i srednje kapitaliziranim poduzećima koji je EIB usvojio u ožujku.

Eurogrupa bi o prijedlogu odbora direktora EIB-a trebala raspraviti na sastanku u utorak, na kojem će ministri financija usuglašavati zajednički ekonomski odgovor na krizu uzrokovanu posljedicama pandemije koronavirusa.

Odbor direktora EIB-a također je na sjednici u petak odobrio posrednički zajam za više korisnika (MBIL) od pet milijardi eura koji pokriva sve države članice EU-a. Zajam je dio paketa hitnih mjera kojim EIB želi ubrzano mobilizirati financiranje za mala, srednja poduzeća i srednje kapitalizirana poduzeća u iznosu do 40 milijardi eura.

EIB Grupa ističe i da koristi postojeće financijske instrumente koje dijeli s Europskom komisijom, prvenstveno InnovFin, fond za financiranje projekata fokusiranih na zaustavljanje pandemije koronavirusa, pronalazak lijeka i razvoj cjepiva.

Poručuju i da će podržati hitne mjere financiranja hitnog poboljšanja infrastrukture i potreba za opremom u zdravstvenom sektoru, koristeći postojeće okvire za zajmove ili neisplaćene iznose iz postojećih zdravstvenih projekata.

Navode i da trenutno financiraju projekte u zdravstvenom sektoru ukupne vrijednosti oko pet milijardi eura.

Tagovi: Europska investicijska banka, Werner Hoyer, Europski investiicijski fond, koronakriza,
PROČITAJ I OVO
MINT: Do 5. lipnja zahtjevi za covid kredite HBOR-a u turizmu
KREDITI
MINT: Do 5. lipnja zahtjevi za covid kredite HBOR-a u turizmu

ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je u ponedjeljak da će HBOR zbog velikog interesa poduzetnika i ograničenih sredstava subvencije, zahtjeve za kredite po programu Obrtna sredstva za mala i srednja poduzeća u turističkim djelatnostima iz mjere Covid-19 primati do 5. lipnja.

Prekinut trend dvoznamenkastog rasta nenamjenskih kredita
KREDITI
Prekinut trend dvoznamenkastog rasta nenamjenskih kredita
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju ožujka iznosili su 135,4 mlrd. kuna nastavljajući tako s pozitivnim mjesečnim i godišnjim stopama rasta. Ukupni krediti u promatranom sektoru na mjesečnoj razini bili viši za 0,8%, a na godišnjoj za 6,7%.
Drugi tjedan zaredom bez interesa za redovite operacije HNB-a
BEZ INTERESA
Drugi tjedan zaredom bez interesa za redovite operacije HNB-a
ZAGREB - Drugi tjedan zaredom izostao je interes banaka za dodatnom likvidnošću putem jednotjednih kredita po kamatnoj stopi od 0,05 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Bank Austria od danas mjeri temperaturu klijentima
POTEZI
Bank Austria od danas mjeri temperaturu klijentima
BEČ - UniCredit Bank Austria počinje od danas mjeriti tjelesnu temperaturu svojih kupaca.
MMF: Bankarski sektor pod pritiskom do 2025. godine
PROCJENE
MMF: Bankarski sektor pod pritiskom do 2025. godine
WASHINGTON - Globalni bankarski sektor ostat će pod pritiskom do 2025. godine, čak i kad se globalna ekonomija počne oporavljati od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE