GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIF i UniCredit osigurat će milijardu eura za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji

EIF i UniCredit osigurat će milijardu eura za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF) osigurat će UniCreditu jamstva u vrijednosti 700 milijuna eura, što će zajmodavcu omogućiti financiranje u iznosu do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća (MSP) u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji kako bi se ubrzao gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19.

Jamstva EIF-a potječu iz Europskog jamstvenog fonda (EGF), jamstvenog instrumenta od 25 milijardi eura koji je pokrenula Grupa EIB-a 2020. godine kako bi potaknula oporavak europskog gospodarstva od pandemije bolesti COVID-19, zaštitila radna mjesta i osigurala prijeko potrebnu likvidnost za europska mala i srednja poduzeća. Raspodjela sredstava u okviru ugovora o jamstvu je sljedeća: Hrvatska (do 325 milijuna eura), Bugarska (do 185 milijuna eura), Slovačka (do 310 milijuna eura) i Slovenija (do 80 milijuna eura). Preostali iznos portfelja bit će raspoređen na četiri zemlje u skladu s potražnjom.

Članice Grupe UniCredit, među kojima je i Hrvatska, ponudit će zajmove i druge financijske proizvode malim i srednje velikim poduzećima po povoljnijim uvjetima, uključujući snižene kamatne stope, dulje razdoblje počeka, manje zahtjeve po pitanju kolaterala i produžena dospijeća. Zajmovi će biti dostupni malim i srednjim poduzećima koja posluju u sektorima gospodarstva najteže pogođenima pandemijom radi ubrzanja oporavka nacionalnih gospodarstava.

Roger Havenith, zamjenik glavnog izvršnog direktora EIF-a, rekao je: „Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 i dalje je s nama, a poduzeća diljem Europe zbog nje trpe ekonomske posljedice. Partnerstvo EIF-a s Grupom UniCredit osigurat će prijeko potrebno financiranje za mala i srednja poduzeća u četirima zemljama. Naša će suradnja sačuvati radna mjesta, potaknuti ulaganja i konkurentnost malih i srednjih poduzeća te na taj način doprinijeti bržem oporavku gospodarstva od krize izazvane bolešću COVID-19. Želim zahvaliti Grupi UniCredit na dugogodišnjem partnerstvu i radujem se nastavku suradnje."

Potpredsjednica EIB-a Lilyana Pavlova komentirala je: „Drago mi je što EIF u okviru Europskog jamstvenog fonda najavljuje novo partnerstvo s Grupom UniCredit kako bi ponudio pristupačnije financiranje ukupne vrijednosti do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća u Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Grupa EIB-a spremna je surađivati s financijskim institucijama i tvrtkama širom Europe kako bi podržala gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19."

Gianfranco Bisagni, direktor za Srednju Europu i Teodora Petkova, direktorica za Istočnu Europu u UniCreditu, dodali su: „Nudimo kontinuiranu podršku europskim malim i srednjim poduzećima i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije koja imaju glavnu ulogu u našim gospodarstvima. Zahvaljujući tim jamstvima i našem jakom sustavu moći ćemo povećati ukupno financiranje do 1 milijarde eura te svojim klijentima i dalje nuditi povoljne uvjete za upravljanje likvidnošću, financiranje budućih ulaganja i poticanje oporavka od krize COVID-19.

Tagovi: Europski investicijski fond, Zagrebačka banka, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
RADNA SKUPINA
Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
LONDON - Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru financijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih obitelji, preporučila je u srijedu radna skupina koju podupire britanska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE