GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EP: Švicarske tajne ukazale na potrebu dubinske analize klijenata banaka

EP: Švicarske tajne ukazale na potrebu dubinske analize klijenata banaka
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2022 / 09:38
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Skandal "Švicarske tajne" ukazao je na potrebu dubinska analize klijenata banaka u cilju sprječavanja pranja novca i suzbijanja financiranja terorizma, slažu se Europska komisija i zastupnici u Europskom parlamentu.

Oni su u Bruxellesu na mini plenarnoj sjednici EP raspravljali o financijskoj aferi nazvanoj Švicarske tajne, odnosno o curenju informacija vezanom za poslovanje švicarske banke Credit Suisse.

Povjerenica Komisije za financijske usluge Mairead McGuinness rekla je da postoje zabrinjavajuće vijesti jer je druga po veličini švicarska banka imala poslovne odnose “s korumpiranim članovima vlada i raznim prevarantima“.

Prema dokumentima koje je neimenovani zviždač dostavio medijima, više od 18.000 računa u navedenoj instituciji pripada kriminalcima, osuđenicima, kršiteljima ljudskih prava, ratnim zločincima, autokratima, narkobosovima.

Banka je navodno znala da posluje s visokorizičnim individualcima.

Popis klijenata švicarskih banaka jedna je od najstrože čuvanih svjetskih tajni te krije identitete najbogatijih ljudi kao i tragove o akumuliranju njihova bogatstva. Većina zastupnika u raspravi se osvrnula i na ruske oligarhe pri čemu su upozorili da im se ne smije pomagati sakriti bogatstvo.

McGuinness je rekla da su Švicarske tajne pokazale propuste u provjeri klijenata te je potrebno izvršiti njihovu dubinsku analizu što je ključno u okviru sprječavanja pranja novca i suzbijanja financiranja terorizma.

„Pojačali smo borbu usvojivši u srpnju prošle godine paket zakonodavstva“, istaknula je. Dodala je da će Komisija poboljšati napore u tom pogledu i u EU i u trećim državama. Eurozastupnici i države članice trenutno rade na nacrtima novih zakona za jačanje borbe protiv pranja novca.

Unija više od 30 godina razvija regulatorni okvir za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma te za upravljanje povezanim rizicima. Prva Direktiva EU-a o suzbijanju pranja novca usvojena je 1991. godine i od tada je doživjela tri velike reforme.

Tagovi: švicarske tajne, švicarske banke, Mairead McGuinness, europski parlament, Credit Suisse
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE