GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede

Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 11:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, „BBB +”, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.

Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicijskom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dvije razine iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska. Tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također je zadržao dosadašnju ocjenu “bb”.

Potvrda kreditnog rejtinga i dalje reflektira snažnu razinu podrške vlasnika, matičnog Erste Groupa, koja se temelji na dugoročnoj strateškoj orijentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i općenito prema CEE regiji. Istodobno, još jednom je istaknuto da je rejting Erste banke limitiran tzv. Croatian Country Ceilingom, što znači da bi, u situaciji nepostojanja takvog ograničenja, isti bio pozicioniran na samo jednu razinu ispod onog koji trenutačno drži Erste Group.

Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije Erste banke (VR) bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima financiranja te visokoj razini likvidnosti. S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njezinoj visokoj ovisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Europe, od oko 9% prema posljednjoj procjeni Fitcha, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na razini od 3,8%, orijentacija Erste banke na SME segment, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni ove bonitetne agencije, mogu reflektirati određene kreditne rizike u trenutačnim gospodarskim uvjetima obilježenima pandemijom.

„Potvrda našeg rejtinga te činjenica da se i dalje radi o najvišoj ocjeni bonitetnih agencija koju ima neka banka na hrvatskom tržištu, snažan su pokazatelj ispravnosti i održivosti naše poslovne strategije i operativnog modela. Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima te, uz nastavak kontinuiteta kreditnih aktivnosti, ujedno nastojali dati značajan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnom situacijom“, istaknuo je ovom prilikom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke te zaključio:

„Nastavit ćemo biti partner i podrška svojim klijentima te, uz racionalno i kvalitetno upravljanje svojim poslovanjem, u skladu s najvišim profesionalnim standardima, imati aktivnu ulogu u oporavku i daljnjem razvoju hrvatskog gospodarstva, kao i poticanju prosperiteta cjelokupne društvene zajednice.“

Tagovi: Erste banka, Erste, Fitch Ratings, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
NAGRADE
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
BANJA LUKA - Akcionari Sberbank a.d. Banja Luka odobrit će isplatu varijabilnih naknada (bonusa) za poslovnu 2020. godinu članovima Uprave Banke, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 7. maj 2021. godine.
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
BANKE I KRIPTOVALUTE
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
AMSTERDAM - Nizozemski bankarski div ING analizirao je rizike i prilike koje pruža rastući prostor decentraliziranih financija (DeFi).
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
INTEGRACIJA
Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
NOVI SAD - Nova OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, nastala kao rezultat procesa integracije OTP banke Srbija a.d. Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, počela je sa radom. Najkompleksnija bankarska integracija ikad realizovana na ovim prostorima predstavlja strateški potez OTP Grupe sa ciljem da formira vodeću bankarsku instituciju u Srbiji.
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
KRIPTOVALUTE
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) koristit će blockchain tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE