GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede

Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 11:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, „BBB +”, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.

Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicijskom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dvije razine iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska. Tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također je zadržao dosadašnju ocjenu “bb”.

Potvrda kreditnog rejtinga i dalje reflektira snažnu razinu podrške vlasnika, matičnog Erste Groupa, koja se temelji na dugoročnoj strateškoj orijentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i općenito prema CEE regiji. Istodobno, još jednom je istaknuto da je rejting Erste banke limitiran tzv. Croatian Country Ceilingom, što znači da bi, u situaciji nepostojanja takvog ograničenja, isti bio pozicioniran na samo jednu razinu ispod onog koji trenutačno drži Erste Group.

Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije Erste banke (VR) bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima financiranja te visokoj razini likvidnosti. S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njezinoj visokoj ovisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Europe, od oko 9% prema posljednjoj procjeni Fitcha, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na razini od 3,8%, orijentacija Erste banke na SME segment, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni ove bonitetne agencije, mogu reflektirati određene kreditne rizike u trenutačnim gospodarskim uvjetima obilježenima pandemijom.

„Potvrda našeg rejtinga te činjenica da se i dalje radi o najvišoj ocjeni bonitetnih agencija koju ima neka banka na hrvatskom tržištu, snažan su pokazatelj ispravnosti i održivosti naše poslovne strategije i operativnog modela. Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima te, uz nastavak kontinuiteta kreditnih aktivnosti, ujedno nastojali dati značajan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnom situacijom“, istaknuo je ovom prilikom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke te zaključio:

„Nastavit ćemo biti partner i podrška svojim klijentima te, uz racionalno i kvalitetno upravljanje svojim poslovanjem, u skladu s najvišim profesionalnim standardima, imati aktivnu ulogu u oporavku i daljnjem razvoju hrvatskog gospodarstva, kao i poticanju prosperiteta cjelokupne društvene zajednice.“

Tagovi: Erste banka, Erste, Fitch Ratings, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
NA VRHU
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
ZAGREB - Zagrebačkoj banci dodijeljeno je još jedno priznanje za najbolje privatno bankarstvo prema istraživanju Euromoneyja 2021.
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
NAJAVE
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
WASHINGTON - Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
POPIS
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je u petak popis 14 banaka banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a kod kojih se efektivne kamatne stope reću se od 2,09 do 3,50 posto za kune odnosno od 2,15 do 3,50 posto za eure.
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
OTVORENJE
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
LJUBLJANA - Revolut, globalna financijska platforma s više od 15 milijuna klijenata širom svijeta, danas je počeo koristiti svoju specijaliziranu europsku bankarsku dozvolu u Sloveniji.
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
LOŠA GODINA
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
BEČ - Austrijska banka Erste Group preliminarno je u petak izvijestila o gotovo upola nižoj neto dobiti u 2020. i manjim prihodima zbog većih rezervacija za rizike na svim glavnim tržištima u vrijeme pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE