GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Banka klijentima omogućila razmenu eDokumenata putem servisa Moj-eRačun

Erste Banka klijentima omogućila razmenu eDokumenata putem servisa Moj-eRačun
USLUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2020 / 10:56
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Erste Banka je u saradnji sa servisom Moj-eRačun pravnim licima, malim preduzećima i preduzetnicima omogućila najsavremeniju uslugu elektronske razmene i upravljanja izdavanjem, primanjem i arhiviranjem elektronskih računa i dokumenata (eRačuni i eDokumenti).

Kako bi se korisnici upoznali sa načinom funkcionisanja i prednostima ove usluge, njeno korišćenje je besplatno za sve klijente Banke tokom promotivnog perioda, do 31. marta 2021. godine.

Moj-eRačun je informacioni posrednik namenjen elektronskoj razmeni i upravljanju izdavanjem, primanjem i arhiviranjem eRačuna i eDokumenata između pošiljaoca i primaoca. Kao elektronski dokument koji u potpunosti zamenjuje papirni račun poslat poštom, eRačun je overen vremenskim žigom i sertifikatom, koji garantuju njegovu celovitost i validnost.

Osim jednostavnosti primanja i slanja računa, ova usluga snižava troškove poslovanja, jer umanjuje potrebu za papirom, kovertama, poštanskim markicama ili tonerom. Takođe, korisnici u svakom trenutku mogu da znaju tačan datum i vreme preuzimanja eRačuna, koji imaju status preporučene pošiljke. Pošto eRačuni stižu do primaoca u roku od nekoliko sekundi, usluga kompanijama omogućava i bržu naplatu i likvidnost.

„Navike klijenata banaka se menjaju, prateći tehnološke trendove i digitalizaciju, koja je u aktuelnoj situaciji još više dobila na značaju. Imajući to u vidu, sa željom da našim klijentima olakšamo svakodnevno poslovanje i pomognemo im da iskoriste sve prednosti digitalizacije za unapređenje svojih poslovnih aktivnosti, sa partnerima iz servisa MojeRačun ponudili smo uslugu bezbedne, jednostavne i brze elektronske razmene eDokumenata“, ističe Nikola Stamenković, direktor Sektora poslova sa pravnim licima u Erste Banci, i dodaje:

„Kako zakonske izmene predviđaju obavezno uvođenje eRačuna, klijentima smo omogućili da se upoznaju sa svim prednostima ovog servisa tako što će tokom promotivnog perioda bez naknade moći da šalju, preuzimaju i arhiviraju eRačune i eDokumenta i na vreme se pripreme za dalju digitalizaciju svakodnevnog poslovanja“.

Servis obuhvata i Moj-eArhiv, elektronsku bazu dokumenata koja korisnicima omogućava automatsko arhiviranje eDokumenata. Uz pomoć elektronskog arhiva, mogu na brz i jednostavan način da pristupe i pretražuju potrebnu dokumentaciju. Jednom arhiviran elektronski dokument skladišti se 11 godina i dostupan je u svakom trenutku.

„Pored brojnih prednosti i ušteda, elektronska razmena dokumenata povećava i pravnu sigurnost, jer za svaki račun imate vremensku potvrdu o primanju i slanju. Prema podacima Eurostata, u EU je još pre 13 godina gotovo petina kompanija račune slala u elektronskom formatu. Kako bismo i u ovoj oblasti krenuli dalje putem digitalizacije, potrebno je da ispravni eRačuni budu overeni aplikativnim sertifikatom i vremenskim žigom”, istakla je Magdalena Bogdanović, direktorka kompanije „Doclop doo“, koja je partner Erste Banke i provajder servisa Moj-eRačun.

Ono što je značajno za međunarodno poslovanje je činjenica da je svaki eRačun poslat preko ovog servisa izrađen prema internacionalnom UBL 2.1 standardu, što ga čini prepoznatljivim bilo gde u svetu. Servis Moj-eRačun integrisan je u veliki broj računovodstvenih programa, više od 70 odsto najčešće korišćenih na teritoriji Republike Srbije, a ova mreža se svakim danom širi. Elektronska razmena dokumenata podrazumeva i da kompanije više neće biti u situaciji da izgube eDokumente, jer je moguće preuzeti ih neograničen broj puta.
Od 1. jula 2021. će pravna lica u Srbiji biti u obavezi da javnom sektoru dostavljaju eRačune, u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, dok Zakon o računovodstvu i Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju predviđaju obavezno uvođenje elektronskih računa od januara 2022. u poslovanju između pravnih lica.

Tagovi: Erste Banka, Erste, eDokumenti, Magdalena Bogdanović, Doclop doo, Moj-eRačun
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE