GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka predstavila mjere za olakšanje situacije građanima i tvrtkama

Erste banka predstavila mjere za olakšanje situacije građanima i tvrtkama
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Erste banka je u srijedu objavila da je započela s primjenom mjera za olakšavanje trenutačne situacije građanima i tvrtkama, a mjere se odnose na privremenu obustavu aktivacije instrumenata prisilne naplate, odgodu otplate kredita te novo financiranje poslovnih subjekata u vidu kredita za likvidnost i radni kapital.

"Na temelju zaključka Vlade i preporuka Hrvatske narodne banke, Erste banka je prilagodila svoje poslovanje te započela s primjenom mjera kojima je cilj pomoći građanima i poslovnim subjektima da lakše prebrode negativne utjecaje povezane s epidemijom koronavirusa ili posljedicama potresa u Zagrebu", navodi se u priopćenju.

Mjere se odnose na privremenu obustavu aktivacije instrumenata prisilne naplate, odgodu otplate kreditnih obveza, te novo financiranje u vidu kredita za likvidnost i radni kapital, namijenjeno poslovnim subjektima

Tako će Erste banka do 30. lipnja ove godine privremeno obustaviti aktivaciju novih instrumenata osiguranja za naplatu nepodmirenih dospjelih dugovanja, nastalih nakon 31. prosinca 2019. Ta mjera tzv. "stand stilla", kako navode, vrijedit će za sve klijente banke, građane i tvrtke.

Osim toga, Erste će privremeno ukinuti i obračun zateznih kamata na dugovanja koja imaju dospijeće u razdoblju od 31. ožujka do 30. lipnja 2020. godine.

Dodatno, Banka će iznimno u travnju, otplatu anuiteta i rata s tekućih računa, za građane koji imaju ugovorenu tu opciju, umjesto 1. provesti 9. travnja. Tu će iznimku, kako obrazlažu, provesti kako bi klijentima koji su financijski pogođeni trenutačnom situacijom, omogućila da u tom razdoblju podnesu zahtjev za odgodom plaćanja, ako za to imaju osnovu.

"Svojim klijentima, građanima i poslovnim subjektima koji su dosad uredno podmirivali svoje obveze, no čiji su prihodi i poslovanje pogođeni utjecajem trenutačnih okolnosti povezanih s epidemijom koronavirusa ili posljedicama potresa u Zagrebu, banka će omogućiti brzu i jednostavnu mjeru - odgodu otplate kreditnih obveza u trajanju od tri do najviše šest mjeseci, s rokom isteka najkasnije do 1. listopada 2020. godine", navode iz te banke.

Ističu i kako odgoda plaćanja, posebice kada su u pitanju građani, podrazumijeva i mogućnost da klijent u tom razdoblju ne plaća glavnicu kredita niti pripadajuće obračunate redovne kamate, a za njezino korištenje neće se naplaćivati naknada.

"Važno je naglasiti da se za korištenje ove mogućnosti, klijenti trebaju javiti banci. Ovisno o utjecaju okolnosti izazvanih krizom, banka će donijeti odluku o odobravanju odgode plaćanja za svakog pojedinog klijenta", poručuju iz Erste banke.

Dodaju da će tijekom trajanja odgode otplate kredita, banka u izravnoj komunikaciji s građanima i poslovnim subjektima, ovisno o razvoju situacije, dogovoriti neki od modela budućeg podmirivanja, a što može uključivati poček, produljenje rokova te kombinaciju ovih mjera.

Kao jedno od mogućih rješenja za građane navode nastavak redovne otplate kredita po isteku odgode otplate, uz prebacivanje svih obveza nastalih u mirovanju na sam kraj otplatnog razdoblja kredita.

Za korištenje odgode otplate kredita građani se trebaju prijaviti na internetskoj stranici banke te popuniti online obrazac. Uz obrazac će biti potrebno priložiti odgovarajući dokaz iz kojeg je vidljivo da je zbog epidemije i/ili potresa došlo do pogoršanja njihovog financijskog položaja, u vidu smanjenja primanja, gubitka posla ili, primjerice, nastale štete u potresu, objašnjavaju iz Erste banke, dodajući da je dokumentacija koja se može priložiti kao dokaz prikazana uz online obrazac, zajedno s popisom najčešćih pitanja i odgovora.

Po zaprimanju zahtjeva, banka će pregledati dostavljenu dokumentaciju te kontaktirati klijente s uputom o daljnjim koracima.

Poslovni subjekti se za odgodu prijavljuju putem Finine platfome
Poslovni subjekti će za korištenje odgode otplate aplicirati na posebno kreiranoj platformi Financijske agencije (Fina), koja bi u sljedećim danima trebala omogućiti i u tu opciju. Do tada, mogu kontaktirati i svoje financijske zastupnike u banci, ističu iz Erste banke.

Nakon prijave na online sustav Fine, tvrtke nastavljaju komunikaciju s bankom radi operativne realizacije odgode plaćanja. U svrhu dokaza i procjene učinaka o tome kako je trenutačna situacija negativno utjecala na sposobnost redovitog servisiranja njihovih kreditnih obveza, tvrtke će ispuniti poseban obrazac kojim će to potvrditi.

Poslovni subjekti putem online platforme Fine mogu aplicirati i za dobivanje kredita za očuvanje financijske likvidnosti i radni kapital, uz garancijske sheme podržane od strane Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

"Sama prijava preko online platforme Fine ne podrazumijeva automatsko odobrenje kredita, već poslovni subjekti nakon prijave, daljnju komunikaciju radi moguće operativne realizacije kredita nastavljaju s bankom. Odluku o odobrenju takvih kredita donosit će banka temeljem vlastitih kriterija i poslovnih politika", najavljuju iz Erste banke.

Iz te banke naglašavaju i kako se očekuje da tvrtke i građani koji nisu pogođeni trenutačnom situacijom, ne bilježe smanjenje prihoda koje se može povezati s novonastalim okolnostima te imaju mogućnost nastaviti s redovnim podmirivanjem svojih obveza, nastave s redovitom otplatom kredita, jer tako svakako zadržavaju status urednog klijenta u banci.

Naravno, u slučaju promijenjenih okolnosti kasnije tijekom godine, odnosno pada njihovih poslovnih ili osobnih prihoda zbog situacije s koronavirusom, mjere odgode plaćanja kreditnih obveza mogu se primijeniti i na te klijente, zaključuje se u priopćenju Erste banke.

Tagovi: Erste banka, Erste, odgoda otplate kredita, krediti za likvidnost
PROČITAJ I OVO
Bruto dobit banaka u prvom tromjesečju pala 22,7%
PAD
Bruto dobit banaka u prvom tromjesečju pala 22,7%

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iskazuju dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 1,25 milijardi kuna, što je za 368,6 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

HPB nudi kredite za obnovu stambenih zgrada nakon potresa
PONUDA
HPB nudi kredite za obnovu stambenih zgrada nakon potresa
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u ponedjeljak da kreće s kreditima za obnovu stambenih zgrada oštećenih potresom, koji će se odobravati uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 posto, odnosno efektivnu kamatnu stopu (EKS) od 3,03 posto.
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
PODACI
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
ZAGREB – Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
ZAGREB - Iz najave sjednice glavne skupštine Zagrebačke banke koja će se održati 8. srpnja ove godine razvidno je kako Zaba ove godine neće isplatiti dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE