GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka pripremila paket mjera podrške ukrajinskim državljanima izbjeglima u Hrvatsku

Erste banka pripremila paket mjera podrške ukrajinskim državljanima izbjeglima u Hrvatsku
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 11:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Svjesna trenutačne situacije te potrebe pomoći ukrajinskim državljanima koji su zbog ratnih okolnosti prisiljeni napustiti svoje domove u Ukrajini te posljednjih tjedana povećanom dinamikom pristižu i u Republiku Hrvatsku, Erste banka donijela je paket mjera kojima im želi pružiti podršku te dati svoj doprinos ublažavanju posljedica ovog ratnog sukoba.

Mjerama je obuhvaćeno nekoliko različitih inicijativa: donacija u ukupnom iznosu od 300 tisuća kuna, otvaranje i vođenje računa za ukrajinske državljane bez plaćanja naknade u razdoblju od šest mjeseci, oslobođenje od plaćanja naknada za transakcije prema ukrajinskim bankama, mogućnost uplate donacija preko George on-line bankarstva i KEKS Pay aplikacije te, u konačnici, uključenje zaposlenika banke i Erste grupe u Hrvatskoj kroz prikupljanje novčanih i materijalnih sredstava te volonterski rad.

„Ratna stradanja u Ukrajini i tragedija koja je snašla njezine stanovnike, od svih nas zahtijevaju odgovornu reakciju i doprinos u mjeri u kojoj to možemo napraviti. Erste banka na ovaj način želi pridonijeti barem malom ublažavanju posljedica koje osjećaju ukrajinski državljani koji napuštaju svoju zemlju te proteklih tjedana pristižu i u Republiku Hrvatsku. Tako se pridružujemo ostalim članicama Erste grupe, koja u svim državama u kojima posluje nastoji pružiti podršku i pomoć kroz različite mjere i oblike, svjesna ozbiljnosti situacije te posvećena cilju humanosti i brige za ljude. U nadi da će se ratne operacije i stradanja okončati u najkraćem mogućem roku, izražavamo podršku narodu i građanima Ukrajine te smo u mislima s njima“, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.

Donacije banke u ukupnom iznosu od 300 tisuća kuna
Erste banka izdvojila je iznos od ukupno 300 tisuća kuna, koji je pojedinačnim donacijama raspoređen na nekoliko inicijativa. Tako su podržani UNICEF-ova humanitarna akcija za pomoć djeci Ukrajine te fond „Solidarno s Ukrajinom“ Zaklade Solidarna, dok je za kupnju opreme, hrane i ostalih potrepština na četiri lokacije u Hrvatskoj na kojima se nalaze prihvatni i smještajni centri za ljude koji su iz Ukrajine došli u Hrvatsku (Zagreb, Varaždin, Bjelovar i Osijek), uz prethodni dogovor s jedinicama lokalne samouprave, ravnomjerno izdvojeno ukupno 240 tisuća kuna.

Vođenje računa i devizne doznake bez plaćanja naknade
Ukrajinskim državljanima koji su izbjegli u Hrvatsku omogućeno je otvaranje osnovnog kunskog računa, uz oslobođenje od plaćanja naknade za njegovo vođenje u trajanju od šest mjeseci. Za potrebe otvaranja računa potrebna je putovnica, ako je osoba posjeduje, odnosno Iskaznica stranca pod privremenom zaštitom, koju izdaju nadležna tijela Republike Hrvatske (više informacija na ovom linku). Također, svi platni nalozi u korist banaka iz Ukrajine oslobođeni su plaćanja naknada. Platne transakcije obuhvaćene ovom mjerom odnose se na kreditne transfere za sve valute i sve vrste klijenata, zadane u poslovnicama ili preko George on-line bankarstva, a oslobođenje se odnosi i na sve vrste naknada.

Donacije preko digitalnih platformi Erste banke
Korisnicima George on-line bankarstva na vrlo je jednostavan način omogućena uplata donacije za humanitarnu pomoć ukrajinskoj djeci, u okviru humanitarne akcije UNICEF-a za pomoć djeci Ukrajine. Dosad su korisnici Georgea na ovaj način uplatili gotovo 250 tisuća kuna donacija. U tijeku je i razvoj opcije uplate donacija za korisnike KEKS Pay aplikacije, i to u korist fonda „Solidarno s Ukrajinom“ koji je osnovala Zaklada Solidarna. Ta će mogućnost također biti dostupna u idućim danima.

Uključenje zaposlenika Erste banke i Erste grupe u Hrvatskoj
Zaposlenici banke i ostalih članica Erste grupe u Hrvatskoj već su ovim povodom započeli s prikupljanjem novčanih sredstava za humanitarne namjene, kroz uplate u interni fond za ove namjene. Namjena prikupljenih sredstava i realizacija donacije bit će definirana u idućem razdoblju. Osim toga, u direktnom kontaktu i koordinaciji s jedinicama lokalne samouprave, a ovisno o potrebama na područjima gdje su organizirani prihvatni i smještajni centri za ljude izbjegle iz Ukrajine, bit će razmotrene opcije aktivnog uključenja zaposlenika banke kroz prikupljanje materijalnih sredstava i opreme, odnosno volonterski rad.

Tagovi: Erste, Erste banka, Christoph Schoefboeck, ukrajinske izbjeglice
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE