GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka prodaje zrenjaninsku fabriku vode

Erste banka prodaje zrenjaninsku fabriku vode
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2021 / 09:17
Autor: SEEbiz / Danas.rs
ZRENJANIN - Erste banka, kao glavni kreditor izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, pokrenula je založno pravo nad Fabrikom vode u ovom gradu zbog neizmirivanja duga.

Kako je najavljeno, banka planira da dospelo potraživanje od Fabrike vode namiri njenom prodajom. O nameri pokretanja založnog prava obavestili su i fabriku 20.juna, da bi već u julu započeli postupak namirenja dužnika.

– Kako bismo zaštitili svoju investiciju, na kraju smo morali da, u skladu sa Zakonom o založnom pravu nad pokretnim stvarima i pravima upisanim u registar, otpočnemo postupak namirenja dužnika Fabrike vode Zrenjanin, o čemu je poslat i zvaničan dopis 20. jula 2021. godine. Dospelo potraživanje, želimo da namirimo prodajom fabrike kao celine, poštujući važeće propise koji definišu naplatu dospelih potraživanja. I tokom sprovođenja ovog postupka, nadamo se da će se pojaviti kupac koji će fabriku pokrenuti i omogućiti isporuku hemijski i bakteriološki ispravne vode svim Zrenjanincima – navodi se u pismenom odgovoru Jasne Uzelac Braunović, samostalne stručne saradnice za eksterne komunikacije Erste Banke ad.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, jedan od motiva Erste Banke prilikom odobravanja investicionog kredita za finansiranje fabrike za prečišćavanje vode je bio da građani Zrenjanina dobiju ispravnu pijaću vodu.

-Tokom prethodnih godina, kao jedna od zainteresovanih strana, aktivno smo učestvovali u svim razgovorima i pregovorima, pokušavajući da uradimo sve što je u našoj moći da fabrika ispuni svoju namenu – navodi se u pismu Erste banke.

U izjavi datoj listu Zrenjanin gradonačelnik ovog grada Simo Salapura navodi da su obe komisije koje su radile procenu fabrike došle do zaključka da fabrika vode nije izgrađena u skladu sa tehnološkim zahtevima i propozicijama.

– U pet od devet proizvodnih faza, postrojenje koje je izgradio „Grupo zilio” ne odgovara tehnološkim zahtevima. To ne znači da tehnologija ne postoji, već da ovaj konkretan investitor nije dobro uradio posao – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On najavljuje da će se formirati ekspertska komisija od koje će se tražiti da se ispitaju sve okolnosti. Na pitanje zašto se do sada ćutalo, odgovorio je da su odgovorno radili na rešavanju slučaja.

–Nismo hteli da preduzmemo nijedan korak, koji bi investitoru dao priliku da, koristeći rastegljivost tumačenja propisa, zbog neke naše ishitrene reakcije ili prerano saopštene informacije započne neku proceduru koja bi nas onemogućila da bezbolno, bez troškova po Grad i građane raskinemo ugovor. Pošto je investitor sopstvenim sredstvima realizovao projekat za koji je dao garancije da će dati uspešan rezultat i u tome nije uspeo, sačekali smo da se stvore zakonski uslovi da raskinemo ugovor, a da zbog eventualnog sudskog spora ne oštetimo gradski budžet. Investitor je, videli su Zrenjanici, pokazao da je spreman na sve – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina.

Tagovi: Erste banka, Fabrika vode Zrenjanin, Jasna Uzelac Braunović, Simo Salapura
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE