GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Group očekuje znatno nižu dobit, dividenda nije upitna

Erste Group očekuje znatno nižu dobit, dividenda nije upitna
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 12:34
Autor: SEEbiz / H

BEČ - Austrijski zajmodavac Erste Group izvijestio je u četvrtak da očekuje znatno nižu neto dobit u 2020. godini nakon njezina snažnog pada u prvom tromjesečju, povezanog s posljedicama pandemije koronavirusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca čista je dobit potonula 38 posto, na 235,3 milijuna eura.

Operativni prihodi pali su 6,1 posto, na 1,63 milijarde eura.

Neto prihodi od kamata porasli su 5,9 posto, na 1,23 milijarde eura, zahvaljujući solidnoj potražnji u Češkoj, Austriji i Rumunjskoj.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 3,4 posto, na 504,2 milijuna eura.

Banka je zabilježila i gubitak od trgovanja 157,4 milijuna eura. U prva tri prošlogodišnja mjeseca u toj je stavci bilježila dobit od 153,3 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET 1) iznosila je na kraju ožujka 13,1 posto i bila je 0,6 postotnih bodova niža nego na kraju 2019. godine.

Udio nenaplativih kredita iznosio je 2,4 posto i niži je za 0,1 postotni bod nego na kraju prošle godine.

Banka je u prvom tromjesečju otpisala 61,7 milijuna eura vrijednosti financijskih instrumenata odnosno 15 baznih bodova prosječnih bruto kredita.

Zemlje središnje i istočne Europe u kojima Erste Group posluje do sada su relativno uspješno ograničavale širenje koronavirusa i počele su ublažavati mjere blokade.

Gotovo sve vlade također traže od banaka da građanima i kompanijama ponude moratorij na otplatu kredita a Mađarska je uvela i poseban porez.

Austrijski zajmodavac prognozira da će tržišna gospodarstva u kojima posluje ove godine bilježiti pad aktivnosti u rasponu od četiri do sedam posto.

Pandemija bi trebala najteže pogoditi sektore turizma, usluga, prometa i maloprodaje, navode u Ersteu, procjenjujući svoju bruto kreditnu izloženost prema tim sektorima na oko 39 posto, prema prezentaciji objavljenoj na bančinoj internetskoj stranici.

Na temelju trenutno najizglednijeg scenarija koji predviđa da će za oporavak biti potrebno šest mjeseci, zajmodavac predviđa značajan rast troškova rizika u ovoj godini, na 50 do 80 baznih bodova prosječnih bruto kredita.

Očekuju i značajan pad dobiti.

„Iako je procjena pada profitabilnosti vrlo zahtjevan zadatak s obzirom na kontinuiranu nepredvidivost razvoja događaja, moramo očekivati pad naših operativnih prihoda a time i operativnog rezultata u 2020. godini, veće troškove rizika za kredite klijenata i u konačnici manju neto dobit", kazao je izvršni direktor Bernhard Spalt.

"U cjelini gledano, očekuje se značajan pad neto dobiti u 2020.", poručuju iz Erstea.

Ustraju u isplati dividende za 2019. godinu ali će iznos ovisiti o prilikama u gospodarstvu. Početno su predložili isplatu 1,5 eura po dionici.

Tagovi: Erste Group, poslovni rezultati, Bernhard Spalt, Erste, koronakriza, dividenda,
PROČITAJ I OVO
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE