GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Group ponovo kupuje mađarski državni udio u Erste Bank Hungary

Erste Group ponovo kupuje mađarski državni udio u Erste Bank Hungary
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 18:07
Autor: SEEbiz
BEČ - Erste Group Bank AG otkupljuje 15 % udjela svoje mađarske podružnice, Erste Bank Hungary Zrt. (EBH), trenutno u vlasništvu mađarskog državnog Corvinus International Investments Zrt.

Transakcija, koja bi trebala biti zaključena u studenom, procjenjuje taj udio na 87,55 milijardi HUF, što predstavlja povećanje od 125 % u usporedbi s prodajnom cijenom u 2016. (38,9 milijardi HUF). Osim toga, EBH je Corvinusu u navedenom razdoblju isplatio dividendu od oko 20 milijardi HUF. Memorandum o razumijevanju iz 2015. sklopljen između mađarske države, Erste Grupe i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o kupnji udjela od strane Corvinusa i EBRD-a (koja i dalje drži 15% udjela u EBH) sadržavao je pre -određen izlazni mehanizam za uključene manjinske udjele.

Sporazum između Erste Grupe, mađarske vlade i EBRD-a iz 2015. promijenio je igru za mađarski bankarski sektor. Sporazum je imao za cilj jačanje financijskog sektora u zemlji, poboljšanje njegove razine učinkovitosti i profitabilnosti te poticanje protoka bankovnih kredita mađarskim privatnim poduzećima, javnom sektoru i građanima. Sve uključene strane u potpunosti su ispunile svoje obveze prema odredbama Memoranduma o razumijevanju.

Sa svoje strane, Erste Bank Hungary premašila je svoju obvezu podrške trima područjima (energetska učinkovitost, poljoprivredni sektor i javni zaposlenici), uključujući i izdavanjem ciljanih zajmova u iznosu od 550 milijuna eura. Sporazum iz 2015. tako je pridonio dodatnoj stabilnosti bankarskog sektora i stvorio uravnoteženo i stabilno partnerstvo s mađarskom državom.
„Suradnja između Erste Grupe, mađarske države i EBRD-a u proteklih sedam godina doprinijela je da se Erste Bank Mađarska razvije u jednu od najdinamičnijih banaka u Mađarskoj, što dokazuje pet akvizicija koje je banka izvršila u tom razdoblju ”, kaže Willi Cernko, predsjednik Uprave Erste Grupe. “Erste Grupa ostaje predana regiji SIE i obećavajućoj ulozi Mađarske u njoj. Stalno ispitujemo mogućnosti rasta, što uključuje postizanje stopostotnog vlasničkog utjecaja u podružnicama grupe.”

U 2016. Corvinus International Investment Zrt., subjekt u vlasništvu mađarske države, kupio je 15 % Erste Bank Hungary Zrt. za 38,9 milijardi HUF. Tijekom sedam godina mađarska je država ostvarila više od 2,5 puta veći povrat investicije, uzimajući u obzir otkupnu cijenu i visinu dividende isplaćene Corvinusu u tom razdoblju. Strane su potpisale ugovor o otkupu 10. studenoga 2023., a transakcija bi trebala biti zaključena do kraja ovog mjeseca.

Tagovi: Erste, Erste bank, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Nadia Calvino nova predsjednica EIB-a
KARIJERE
Nadia Calvino nova predsjednica EIB-a
ZAGREB - Ministri financija država članica EU-a podržali su u petak španjolsku ministricu financija Nadiu Calviño za novu predsjednicu Europske investicijske banke.
Zaklada UniCredit podržala projekte Udruge Profesor Baltazar i SOS Dječjeg sela Hrvatska
PODRŠKA
Zaklada UniCredit podržala projekte Udruge Profesor Baltazar i SOS Dječjeg sela Hrvatska
ZAGREB – Zaklada UniCredit objavila je pobjednike inicijative Call for Education 2023 u sklopu koje će izdvojiti tri milijuna i 250 tisuća eura kako bi podržala 18 projekata neprofitnih organizacija diljem Europe. Inicijativa Call for Education pokrenuta je u 10 zemalja u kojima Grupa posluje, uključujući i Hrvatsku.
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
KREDITI
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
ZAGREB - Promet nekretninama znatno je usporio: u prvom polugodištu ove godine za 9 je posto manji nego lani u isto vrijeme. Cijene se još drže, no u Europi su većinom već pale, pa se i kod nas sve više spominje njihova skora korekcija.
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
ANGAŽMAN
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
BERN — UBS Group AG angažirao je veterana JPMorgan Chase & Co., Tommyja Ruegera, kao globalnog sučelnika tržišta dioničkog kapitala, tvrde ljudi koji poznaju to pitanje.
HPB prodao preostale trezorske dionice
PRODAJA
HPB prodao preostale trezorske dionice
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je dana 7. prosinca 2023. godine otpustila 85 vlastitih dionica oznake HPB, koje predstavljaju 0,004198% temeljnog (dioničkog) kapitala Banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE