GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste i EBRD kroz dve nove kreditne linije nastavljaju saradnju u finansiranju malih i srednjih preduzeća

Erste i EBRD kroz dve nove kreditne linije nastavljaju saradnju u finansiranju malih i srednjih preduzeća
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 13:36
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste Banka potpisale su ugovore o novim kreditnim linijama u dinarima i evrima, u iznosima od 40 miliona evra i 2,2 milijarde dinara, za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u trenutku kada se zemlja oporavlja od krize izazvane pandemijom.

Kompanijama će na raspolaganju u obe valute biti dugoročni i kratkoročni krediti, čija namena je široka i uključuje spektar mogućnosti, od finansiranja investicija i obrtnih sredstava, kao i likvidnosti, do revolving kredita.

„U aktuelnoj situaciji je posebno važno obezbediti podršku malim i srednjim preduzećima da unaprede i očuvaju poslovanje finansiranjem svojih aktivnosti i potreba, bilo da se one odnose na investicije, obrtna sredstva ili likvidnost. Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo našu produktivnu, dugotrajnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja nam pruža mogućnost da po konkurentnim uslovima podržimo ovaj veoma bitan segment privrede u Srbiji“, istakao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

„Danas udružujemo snage sa našim dugogodišnjim partnerom Erste Bankom, kako bismo podržali male biznise širom zemlje. Delimo zajedničku ideju, viziju i odlučnost da prevaziđemo ovaj specifični izazov i osiguramo da održiva preduzeća mogu da prebrode nedavni šok i vrate se rastu“, naglasila je Zsuzsanna Hargitai, regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan i direktorka za Srbiju.

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Erste Banka je do sada realizovala pet kreditnih linija. Tokom prethodne godine, Erste Banka je nastavila sa daljim rastom u segmentu rada sa malim i srednjim preduzećima, u okviru kog su plasmani kredita tokom 2019. godine porasli za 11 odsto, depoziti za približno jednu petinu, a bankarske garancije za 45 procenata, mahom kao podrška građevinskoj industriji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas, EBRD je uložila više od 5,9 milijardi evra u 265 projekata u Srbiji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora, unapređivanje usluga javno-komunalnih preduzeća, kao i sveobuhvatnu tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: Evropska banka za obnovu i razvoj, Zsuzsanna Hargitai, Erste, Slavko Carić
PROČITAJ I OVO
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
SJAJNE BROJKE
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
ŽENEVA - Najveći svjetski upravitelj imovinom, švicarski UBS, u trećem je kvartalu ostvario neto dobit od 2,1 milijarde dolara, čak 99 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
PRILIKE
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
MOSKVA - Ruska Sberbank uskrsnula je svoj interes za investicijsko bankarstvo jačanjem svojih trgovačkih sposobnosti i ponovnim ulaskom u poslovanje na tržištima kapitala nakon odsustva od nekoliko godina, otkriva bne IntelliNews.
Njemačkim bankama prijete zombi kompanije
VAL STEČAJEVA
Njemačkim bankama prijete zombi kompanije
BERLIN - Nakon Bundsebanke i Institut za ekonomske znanosti Halle upozorava da Njemačka iz koronakrize upada u financijsku krizu.
Brodnjak: NLB će zadržati brend Кomercijalne banke
NAJAVE
Brodnjak: NLB će zadržati brend Кomercijalne banke
BEOGRAD - Blaž Brodnjak, predsjednik Upravnog odbora Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je kupila 83,23 odsto vlasništva u Кomercijalnoj banci, izjavio je da će NLB zadržati brend Кomercijalne banke.
Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita
ARBITRAŽA
Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita
BUDIMPEŠTA - Mađarska OTP banka objavila je da je pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, pridruživši se time skupini banaka koje traže nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE