GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste i UniCredit tuže Split zbog Spaladium Arene

Erste i UniCredit tuže Split zbog Spaladium Arene
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Nastavlja se saga oko propalog projekta Spaladium Arene. Erste group bank i UniCredit bank, banke koje su financirale projekt javno-privatnog partnerstva, podnijele su tužbu protiv Grada Splita i privatnog partnera u izgradnji, tvrtke TPN Sportski grad u stečaju.

- Obje banke sa sjedištem u Beču podigle su tužbu pred Trgovačkim sudom u Splitu i traže presudu kojom se raskida Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju izgradnje četiri objekta Sportsko-poslovnog centra u Lori sklopljen 2007. godine i da se Ugovor o kreditu od 25. travnja 2008, koji su banke sklopile s tvrtkom Sportski grad TPN, danas u stečaju, prenosi na Grad Split', kazao gradonačelnik Ivica Puljak, piše Dalmatinski portal.

Tužbeni zahtjev banaka identičan je zahtjevu koje su banke postavile 2015. godine u arbitražnom postupku. Grad Split uspio je poništiti arbitražu na Visokom trgovačkom sudu, no očito da austrijske banke ne odustaju. Radi se o priličnih 70 milijuna eura. Privatni partner, kojeg su osnovali IGH, Konstruktor i Dalekovod, završio je u stečaju i ne može isplatiti dug pa banke pragmatično traže da račun podmire građani Splita. Da je arbitraža ostala na snazi, to bi se prije ili kasnije dogodilo. Kada se rodila nada da je parničenju došao kraj i da će se tražiti nekakvo drugo rješenje za dovršetak projekta koji je uključivao i poslovni centar s garažom, bečke banke odlučile su se za novi napad.

Punomoćnik Grada Splita odvjetnik Kruno Peronja pravodobno je podnio odgovor na tužbu banaka te će Trgovački sud u Splitu u narednom razdoblju odlučivati o osnovanosti tužbe i tužbenog zahtjeva banaka. Grad Split poduzimat će sve zakonom dopuštene radnje da ostvari uspjeh i u ovom postupku', kaže Puljak.

'Ovaj potez banaka smatramo, najblaže rečeno, začuđujućim i zbog toga u ovom trenutku ne vidim potrebu za bilo kakvim pregovorima. Prema mojim saznanjima, Grad Split prema ove dvije banke nema niti jedne lipe dugovanja, niti bilo kakve obveze. Mi ćemo napraviti sve da zaštitimo interese Grada Splita', zaključio je gradonačelnik Splita koji se našao pred još jednim velikim izazovom svog mandata.

Očito je da o nekog mirnog dogovora neće biti ništa.

Tagovi: Erste banka, UniCredit, Institut IGH, Konstruktor, Dalekovod, Spaladium Arena
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
TREZOR
Zagrebačka banka najavila kupnju vlastitih dionica
ZAGREB - Zagrebačka banka izvijestila je o namjeri stjecanja vlastitih dionica putem Zagrebačke burze, a u svrhu dodjele dionica radnicima Banke.
Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
DIJALOG
Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
LJUBLJANA - Banka Slovenije će ojačati dijalog s nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ih ne mogu otplaćivati.
PBZ i Generali: Partnerstvo u području bankoosiguranja na hrvatskom tržištu
PARTNERI
PBZ i Generali: Partnerstvo u području bankoosiguranja na hrvatskom tržištu
ZAGREB - Privredna banka Zagreb d. d. (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe, najavila je partnerstvo Intese Sanpaolo i Generali osiguranja u svrhu jačanja poslovanja u području bankoosiguranja na hrvatskom tržištu te pružanja sveobuhvatne ponude osiguranja namijenjene pojedincima, obiteljima i tvrtkama.
Paprene naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka
BANKOMATI
Paprene naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka
ZAGREB - Nakon što je kuna sredinom siječnja službeno otišla u povijest okončano je i jednomjesečno razdoblje besplatnog dizanja gotovine na bankomatima.
Broj banaka u Srbiji smanjen za trećinu
TRENDOVI
Broj banaka u Srbiji smanjen za trećinu
BEOGRAD - Broj banaka je smanjen za trećinu, a digitalizacija zatvara šaltere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE