GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU neće pomoći Crnoj Gori u otplati duga kineskoj Exim banci

EU neće pomoći Crnoj Gori u otplati duga kineskoj Exim banci
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 08:31
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Evropska unija neće uskočiti u otplatu zajma od milijardu eura koji je Crna Gora uzela od Izvozno-uvozne banke Kine (Exim banke), rekao je portparol EU Peter Stano.

- Mnogo radimo sa Crnom Gorom kako bismo im pomogli na putu usklađivanja sa standardima i reformama EU. Nastavit ćemo tako i dalje, ali nećemo otplaćivati njihove dugove trećim stranama, rekao je Stano u video datoteci objavljenoj na veb sajtu srpske novinske agencije Tanjug ranije ove nedjelje.

Prošlog mjeseca, zamjenik crnogorskog premijera Dritan Abazović pozvao je EU da pomogne njegovoj zemlji u otplati kredita u koraku kojim bi se suzbio kineski utjecaj.

- Molim vas da nam pomognete da kredit zamijenimo [zajmom] neke evropske banke, rekao je Abazović.

- Govoreći posebno o Crnoj Gori i Kini, EU ima zabrinutost zbog socijalnih, ekonomskih i finansijskih efekata nekih kineskih investicija. Postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga, rekao je Stano.

Međutim, rizik da će uzeti takve kredite mora biti odgovornost crnogorske vlade, napomenuo je Stano.

Crna Gora je 2014. godine potpisala sporazum o kreditu od 944 miliona dolara od kineske Exim banke po godišnjoj kamatnoj stopi od 2% i sa šestogodišnjim grejs periodom za izgradnju autoputa koji bi povezivao luku Bar sa granicom sa Srbijom.

- Kredit predstavlja trećinu našeg duga, rekao je Abazović odboru EU za vanjske poslove u Evropskom parlamentu u martu.

Vlada Crne Gore planira otplatiti prvu tranšu zajma iz svog budžeta 2021. godine, rekao je bivši ministar finansija Darko Radunović 2019. godine.

Tagovi: Exim banka, autoput Bar-Boljare, Dritan Abazović, Vlada Crne Gore, Peter Stano
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE