GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju

Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 11:52
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.

Pritisak dolazi nakon što je visoki američki dužnosnik za sankcije iznio zabrinutost oko Raiffeisenovih operacija u Rusiji tijekom posjeta Beču prošlog mjeseca, rekla je druga osoba upoznata s tim pitanjem, koja je zamolila da ne bude imenovana zbog osjetljivosti.

Pritisak Washingtona i ECB-a povećava rizik za Austriju i njezinu drugu po veličini banku, koja igra ključnu ulogu u ruskom gospodarstvu, ali i sve sporniju dok se ne nazire kraj rata u Ukrajini. Mnoge zapadne kompanije, uključujući francusku banku Societe Generale, već su napustile Rusiju.

Iako ECB ne traži od Raiffeisena da odmah napusti zemlju, želi plan za smanjenje poslovanja, rekla su dva izvora. Jedna je osoba rekla da bi takav plan mogao uključivati prodaju ili zatvaranje ruske podružnice.

"Tražili smo od banaka da pomno prate svoje poslovanje u Rusiji, au idealnom slučaju da ga smanje što je više moguće", rekao je glasnogovornik ECB-a.

Raiffeisen, međutim, još ne namjerava predstaviti takav plan, tvrde izvori, a neki dužnosnici austrijske vlade taj pritisak vide kao neopravdano strano uplitanje.

Raiffeisen je sada najvažnija zapadna banka u Rusiji, koja ostvaruje oko četvrtinu transfera eura u zemlju, iako su druge banke, poput talijanske UniCredit, još uvijek prisutne.

Dužnosnici ECB-a nerado vrše pritisak na Raiffeisen da odmah proda rusku podružnicu, strahujući od financijskog udara koji bi to moglo prouzročiti nakon višetjednih globalnih bankovnih previranja, rekao je jedan izvor.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva financija rekao je da, iako nema povratka na status quo u odnosima s Rusijom, "većina" međunarodnih kompanija, uključujući banke, ostaje tamo.
...

Tagovi: Europska središnja banka, Raiffeisen, RusijA
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE