GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea

Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
IZGUBILI SVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 19:36
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Kapital jednog dijela vlasnika obveznica Credit Suissea bit će izbrisan nakon preuzimanja posrnule banke od strane UBS-a.

Investicije vrijedne čak 16 milijardi švicarskih franaka (17 milijardi dolara) postaju bezvrijedna.

Švicarski regulator FINMA objavio je u nedjelju da će takozvane dodatne obveznice prvog reda, koje se naširoko smatraju relativno rizičnim ulaganjima, biti otpisane na nulu kao dio aranžmana kojim je spašen Credit Suisse.

Taj je potez razljutio vlasnike obveznica Credit Suisse AT1 jer su njihova ulaganja očito izgubljena, dok će dioničari dobiti isplate kao dio preuzimanja. Obično bi se vlasnička ulaganja klasificirala kao sekundarna u odnosu na AT1 obveznice.

Stoga se odluka "može protumačiti kao učinkovita podređenost vlasnika obveznica AT1 dioničarima", rekli su kreditni stratezi Goldman Sachsa u istraživačkoj bilješci objavljenoj u nedjelju.

"To također predstavlja najveći gubitak koji je ikada nanesen investitorima u obveznice AT1 od nastanka klase imovine nakon globalne financijske krize", dodali su.

Međutim, potez FINMA-e ne bi trebao predstavljati šok, izjavila je Elisabeth Rudman, globalna voditeljica financijskih institucija u DBRS Morningstar, u ponedjeljak za CNBC-jev “Squawk Box Europe”.

"AT1 su tu da apsorbiraju gubitke, tako da to nije iznenađenje", rekla je. "Učinili su ono što su trebali učiniti."

AT1 obveznice, također poznate kao uvjetne konvertibilne ili "CoCos", vrsta su duga koji se smatra dijelom regulatornog kapitala banke. Imatelji ih mogu pretvoriti u vlasnički kapital ili ih zapisati u određenim situacijama - na primjer kada omjer kapitala banke padne ispod prethodno dogovorenog praga.

AT1 su stvorene nakon financijske krize kao način prebacivanja rizika s poreznih obveznika u kriznim situacijama. Zbog povećanog faktora rizika često imaju veće prinose od ostalih obveznica.

Ugovor o preuzimanju Credit Suissea, vrijedan 3,2 milijarde dolara, od strane konkurentske švicarske banke UBS dogovoren je u nedjelju uz pomoć švicarskih vlasti.

Tagovi: Credit Suisse, obveznice At1, UBS, Švicarska narodna banka, Sillicon Valley Bank, Signature Bank
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE