GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo u što će EBRD investirati u Sloveniji

Evo u što će EBRD investirati u Sloveniji
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trenutno ne planira nova izravna ulaganja u vlasništvo u slovenskom financijskom sektoru, već ga namjerava nastaviti podržavati kroz tržišna ulaganja.

Posljednjih godina EBRD u Sloveniji usredotočio se, između ostalog, na ulaganja u financijski sektor.

"Za nas je bila važna uloga koju smo imali u slovenskom bankovnom sustavu u vrijeme kada je bio ozbiljno pogođen financijskom krizom i potrebna vanjska ulaganja. Gledamo na ulogu koju smo odigrali vrlo pozitivno", rekla je predsjednica EBRD -a Odile Renaud -Basso.

EBRD je sudjelovao u prvoj javnoj ponudi dionica (IPO) NLB-a 2018.

"Mislim da smo odigrali važnu ulogu u privatizaciji NLB-a, doprinijeli smo uspješnom IPO-u", rekao je Renaud-Basso, koja je preuzela upravljanje EBRD -om u listopadu 2020.

Prema njezinim riječima, zadovoljni su načinom na koji najveća slovenska banka i dalje posluje. NLB-om se dobro upravlja, udio loših izloženosti naglo je pao, nadzorni odbor banke je nadležan, rekla je dodavši kako je NLB dosegla važne prekretnice, poput iskorištavanja domaćih i međunarodnih tržišta kapitala uz potporu EBRD-a i preuzimanja srbijanske Komercijalne banke Banka. Što je bio "važan korak za banku na ovom strateškom tržištu za nju".

Što se tiče daljnjeg vlasništva u NLB-u, EBRD ima 7,125% udjela u banci, rekla je da EBRD nije stalni, već dugoročni ulagač. Ulaskom u tvrtku postavili su ciljeve, a kad su oni ispunjeni i uvjeti su dobri, izlaze.

"Trenutno ne mogu reći više. Mi nismo stalni ulagač, ali smo dugoročni. Mi smo tranzicijska banka pa pomažemo tranziciju i razvoj zemalja, ali i njihovih bankovnih sustava" dodala je.

Potvrdila je da će EBRD izaći iz vlasništva Nove KBM, u kojoj ima 20% udjela, a glavni vlasnik je američki fond Appolo s 80% udjela, u sklopu posla u kojem se očekuje mađarska OTP banka kupiti 100% dionice Nove KBM. Očekuje se da će posao, koji još trebaju odobriti regulatori, biti dovršen u drugom tromjesečju sljedeće godine.

EBRD trenutno ne planira nikakvo dodatno izravno vlasništvo nad dionicama slovenskog financijskog sektora, ali namjerava nastaviti podržavati bankarski sustav.

"Spremni smo podržati financijski sektor u njegovoj zelenoj tranziciji, u osmišljavanju zelenih proizvoda", rekla je.

U skladu sa svojim prioritetima, poput zelenih ulaganja, digitalizacije i jednakosti u društvu, EBRD se usredotočuje na ulaganje u potporu zelenoj tranziciji. Cilj je da do 2025. godine njegova zelena ulaganja čine više od polovice svih ulaganja.

Namjeravaju ulagati u privatni sektor, i kroz vlasnička ulaganja i kredite. Jedna od mogućnosti je da banka podrži jedan od Petrolovih zelenih projekata, koji joj je u lipnju prošle godine priskočio u pomoć s 25 milijuna eura prioritetnog kredita za potporu likvidnosti u suočavanju s posljedicama epidemije covida-19 na njezino poslovanje.

Također traže mogućnosti ulaganja u području digitalizacije. O konkretnim poslovima na tom području u Sloveniji još se nije raspravljalo, ali bi po njezinu mišljenju mogli sudjelovati u digitalizaciji poslovnog sektora, posebice malih i srednjih poduzeća.

Tagovi: Odile Renaud -Basso, Nova KBM, OTP banka, Europska banka za obnovu i razvoj, zelena energija, Nova ljubljanska banka, NLB grupa
PROČITAJ I OVO
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
NADZORNICI
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
SLATINA - Sukladno Odluci Glavne skupštine od 28. ožujka 2022. godine i dobivenim prethodnim suglasnostima Hrvatske narodne banke, Slatinska banka d.d. objavljuje da se Nadzorni odbor Banke od 1. srpnja 2022. godine sastoji od tri člana i to Domagoj Petrinović, Domagoj Karačić i Anita Zelić.
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
IMENOVANJA
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski parlament je s 54 glasa za i 25 protiv imenovao Milana M. Cvikla viceguvernerom Banke Slovenije.
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
POTEZI
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
LJUBLJANA - Banka Slovenije promijenila je makrobonitetna ograničenja za kreditiranje stanovništva i dala bankama veću slobodu u procjeni kome odobravaju kredite. U isto vrijeme, banke će od iduće godine morati povećati rezervni kapital.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE