GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika

Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2023 / 17:50
Autor: SEEbiz
WASHINTON - Federalne rezerve (Fed) izrekla je kaznu od 67,8 milijuna dolara Wells Fargu i njegovoj matičnoj tvrtki Wells Fargo & Co jer nisu adekvatno osigurale rizične prakse svoje podružnice Wells Fargo Bank.

Banka kći dopustila je matičnoj tvrtki da prekrši američke zakone i propise o sankcijama neadekvatnim nadzorom. Osigurao je platformu za financiranje trgovine stranoj banci, koja ju je između 2010. i 2015. koristila za obradu zabranjenih transakcija u vrijednosti od približno 532 milijuna dolara.

Mjera Fed-a dolazi u kombinaciji s akcijom Ureda za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a, koji je nametnuo posebnu kaznu Wells Fargo banci za ta kršenja. Ukupna kazna koju su najavile dvije vlasti iznosi otprilike 97,8 milijuna američkih dolara.

Wells Fargo je posljednjih godina navikao na kazne regulatora. U ovom posljednjem slučaju radi se o neimenovanoj stranoj banci koja joj je omogućila kršenje sankcija protiv Irana, Sirije i Sudana. Prema optužnici, to nije učinila namjerno, već zbog nedostatka unutarnje kontrole.

Wells Fargo priznaje pogrešku i čak je sam prijavio kršenja Fed-u kada ih je otkrio.

Bankarski div u posljednje je vrijeme zbog brojnih skandala bio na naslovnicama novina i pod lupom regulatora. Više od desetljeća tisuće zaposlenika banaka otvorilo je milijune lažnih bankovnih računa bez dopuštenja klijenata, prikupljajući milijune dolara u naknadama i kamatama.

Wells Fargo je 2020. godine platio 3 milijarde dolara za nagodbu u građanskoj parnici koju su pokrenuli Komisija za vrijednosne papire i Ministarstvo pravosuđa zbog skandala s lažnim računima, a prošli tjedan bivši direktor Wells Farga priznao je krivnju za tužbu zbog lažnih računa.

Krajem prošle godine, Ured za financijsku zaštitu potrošača također je naredio Wells Fargu da plati 2 milijarde dolara odštete i 1,7 milijardi dolara kazne za nekoliko kršenja financijskih zakona o potrošačima. Među ostalim, kupcima je naplaćivao nezakonito utvrđene naknade i kamate na automobilske i hipotekarne kredite.

New York Times je prošle godine izvijestio da su neki rukovoditelji Wells Farga vodili lažne razgovore za posao kako bi ispunili ciljeve tvrtke vezane uz zapošljavanje, što je dovelo do federalne istrage. Određeni udio ljudi na vodećim položajima ne bi smjeli biti bijelci zrele dobi.

Tagovi: Wells Fargo, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE