GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Federacija BiH: Kamate povećane samo za nenamjenske potrošačke kredite

Federacija BiH: Kamate povećane samo za nenamjenske potrošačke kredite
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 07:26
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Samo nenamjenski potrošački krediti za stanovništvo zabilježili su rast kamate i to je bilo trenutno, kazao je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Mediji su, pozivajući se na izvještaje regulatora o bankarskom sektoru, izvijestili o povećanju kamatnih stopa na kredite za stanovništvo.

Prema izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH, kamatne stope na kratkoročne kredite odobrene privredi u FBiH umanjene su s 2,55 posto (31. decembar 2019.) na 2,40 posto (30. juni 2020.), a na kratkoročne kredite stanovništvu povećane su s 14,02 na 15,31 posto. Kad je riječ o dugoročnim kreditima privredi, kamatna stopa je povećana s 3,67 na 3,83 posto, a stanovništvu s 6,74 na 6,84 posto.

- Imali smo nezantan pad u potražnji za kreditima, ali nemamo neki značajniji udar na ključne bankarske pokazatelje, likvidnost je više nego dobra i nemamo nikakvog razloga da budemo zabrinuti i da govorimo o nekom značajnijem uticaju na bankarski sektor. Ponavljam, ne možemo govoriti o nekom pobećanju kamata, kazao je Mahhmuzić u izjavi za O kanal.

Takođe, istim povodom u Mahmuzić je kazao za Avaz da su i ranije primjećivali slične trendove te da od kvartala do kvartala postoje promjene kamatne stope.

- Ograničen kreditni rast i smanjen obim ostalih poslovnih aktivnosti imat će za posljedicu smanjenje redovnih prihoda u ovoj i narednoj godini. Prvi efekti su vidljivi na poslovnom rezultatu za prvih šest mjeseci u odnosu na isti period prethodne godine, koji je manji za 42 posto, kazao je.

On navodi kako BiH ne očekuje crni scenarij početkom naredne godine, kao što se to predviđa u nekim država EU u kojima istječe odluka o moratoriju na otplatu kredita.

- To se neće dogoditi jer smo mi svojom odlukom predvidjeli da moratorij praktično može trajati do kraja iduće godine. Građani krajem decembra mogu podnijeti zahtjev da im se odobri moratorij na šest mjeseci, a privrednici mogu iskoristiti mogućnost grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci, naveo je Mahmuzić.

Tagovi: Federacija BiH, Jasmin Mahmuzić, Agencija za bankarstvo FBiH
PROČITAJ I OVO
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE