GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji

Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
KONFERENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB – U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“.

Konferencija je ponudila zanimljive odgovore na pitanja kako najpametnije i dugoročno ulagati imajući u vidu globalne izazove, uključujući one vezane uz klimatske promjene i degradaciju okoliša. Konferencija je okupila brojne domaće i strane stručnjake koji su raspravljali o jednoj od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice te su, kroz konkretne primjere i raspravu, ponudili korisna rješenja za korporacije i poslovnu zajednicu.

Obraćajući se posjetiteljima konferencije na otvorenju Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je kako su ESG teme više od trenda, one su potreba na koju tržište mora odgovoriti.

„U svojoj srži osiguranje je usredotočeno na upravljanje rizicima – a to je neodvojivo od ESG principa bez obzira govorimo li o okolišu, društvu ili upravljanju. Osiguratelji su oduvijek svoje poslovanje bazirali na robusnom upravljanju procesima i razumijevanju svih rizika, uključivši i onih vezanih uz okoliš i klimatske promjene. Hrvatski ured za osiguranje i društva za osiguranje postavili su održivo poslovanje kao jedan od svojih prioriteta i već su razvili svoje poslovne strategije na održivim temeljima te prilikom donošenja odluka o ulaganju uzimaju u obzir okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Značajan udio ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa u Europi je neosiguran, stoga je potrebna odgovarajuća prevencija te korištenje osiguranja kako bi se osiguralo učinkovito osigurateljno pokriće u holističkom pristupu upravljanju rizicima“, rekao je Pauković.

Tijekom konferencije naglašeno je kako je koncept održivog poslovanja postao jedan od ključnih prioriteta, a među ostalim temama ponuđen je i odgovor kako se nositi s globalnim izazovima razvijajući nove vrijednosti za korporacije kroz suradnju s ulaganjima.

„Tijekom posljednjih 25 godina Eurizon je konstantno predan održivosti i kontinuiranim inovacijama. Smatramo da je važno imati podatke na raspolaganju kako ne bismo upali u rizik greenwashinga, a regulacija svakako pomaže u pružanju jedinstvenih modela transparentnosti. Međutim, važno je da i poduzeća u koja ulažemo usvoje snažan i jasan model upravljanja, što je nedvojbeno naša posebnost koja bi nam trebala pomoći u budućnosti, dok radimo na ostvarenju naših neto nultih obveza. Mi u Eurizon Asset Management Croatia bit ćemo posvećeni implementaciji tih politika i praksi i na hrvatskom tržištu“, istaknuo je Marin Hrešić, predsjednik Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Regulatorni okvir i okruženje te njihov doprinos ubrzanju ulaganja također su bili predmet rasprave. Govoreći o ovim temama, Ante Žigman, predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) iznio je ključne informacije vezane uz ESG tranziciju u Hrvatskoj.
„Financijske institucije igraju značajnu ulogu u pružanju podrške zelenoj tranziciji. One osiguravaju financiranje održivim industrijama i pomažu ulagačima da usmjere kapital prema ulaganjima koja donose prednosti po okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima,“ kazao je Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, istaknuvši kako su nefinancijski izvještaji poduzeća osnova za uspostavu ekosustava održivog financiranja.

„Ojačanje nefinancijskog izvještavanja postiže se kroz EU regulatorne pakete,“ objasnio je Žigman te izdvojio najbitnije: Uredbu o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga, Uredbu o taksonomiji, izmjenu pratećeg zakonodavstva (set od 6 propisa objavljen nastavno na stupanje na snagu Uredbe o objavama povezanim s održivosti u sektoru financija i Uredbe o taksonomije) te Direktivu o korporativnom izvještavanju o održivosti, koja je trenutno u pripremi.

„Drago mi je da domaći investicijski fondovi počinju prepoznavati važnost održivosti, kao i potencijalne prilike koje održivo financiranje nudi,“ izjavio je Žigman, istaknuvši da je trenutno odobreno šest napajajućih UCITS fondova koji promoviraju okolišne i/ili socijalne karakteristike ili im je investicijski cilj ulagati u održiva ulaganja (napajajući fondovi najmanje 85 % svoje imovine ulažu u glavne fondove), dok su u rujnu odobrene bitne izmjene prospekata za još 9 fondova te je osnovan jedan novi fond koji promoviraju okolišne i/ili socijalne karakteristike. „Ukupna neto imovina svih tih fondova iznosi nešto više od milijardu i pol kuna,“ zaključio je Žigman.

Jedan od ključnih dionika koji ima veliki utjecaj i može određivati tempo cijelom tržištu su financijske institucije. Govoreći o tome što je do sada učinjeno i koji su ključni benefiti koje financijske institucije mogu dati ESG revoluciji, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d. rekao je:

„Zbog svoje društvene važnosti i utjecaja određene banke su već uključile ESG kriterije u svoje poslovne strategije i planove; a među njima svakako prednjači i Intesa Sanpaolo - razvili smo ili redizajnirali održive proizvode za naše klijente, radili na standardiziranom upitniku za klijente, prilagodili kreditne procese i interne procedure, educirali zaposlenike, klijente i zajednicu. U PBZ-u smo već integrirali ESG aspekte u naše poslovanje, ali da bismo postigli održivu budućnost, svi se moramo posvetiti istom cilju. Kroz mehanizme održivog financiranja, banke su partneri s tvrtkama koje svjesno, svojim poslovnim, okolišnim i društvenim učinkom, pokreću promjene koje donose poslovnu vrijednost kao i bolje rezultate za ljude i zemlju“.

Tagovi: Hrvatski ured za osiguranje, Hrvoje Pauković, Dinko Lucić, privredna banka Zagreb, Ante Žigman, hanfa
PROČITAJ I OVO
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
OPREZ
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom "Black Friday-a", upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE