GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu

Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu
PODUZETNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
Hrvatska poštanska banka prepoznala je važnost financiranja malih i srednjih poduzeća za gospodarski i društveni razvoj te je u 2022. plasirala 137 milijuna eura za praćenje klijenata u njihovim poslovanjima

Iz godine u godinu raste broj malih i srednjih poduzeća na području Hrvatske, čime se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja uz potporu sve brojnijih projekata financiranja. Prema podacima Europskog parlamenta, mala i srednja poduzeća predstavljaju 99 posto svih tvrtki u Europskoj uniji te osiguravaju čak dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru. Također, ista analiza pokazuje kako su upravo mala i srednja poduzeća zaslužna za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju poduzeća u Europskoj uniji.

Iz Europskog parlamenta ističu kako je posljednjih godina postignut napredak u povećanju dostupnosti financiranja za mala i srednja poduzeća, za koja su Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF) značajno pojačali svoje aktivnosti. HPB je, također, nastavila povećavati svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu kroz poticanje projekata makro, malih i srednjih poduzeća te kroz sudjelovanje u novom investicijskom ciklusu. Iz HPB ističu kako u investicijskim projektima sudjeluju i kroz specijalizirane programe kreditiranja u suradnji s gradovima, županijama i ministarstvima, kao i s HBOR-om, HAMAG BICRO-om, EIB-om, EFSE i ostalim partnerima.

Kao društveno odgovorna institucija, HPB uključuje okolišne, društvene i upravljačke čimbenike u odluke o ulaganjima i financiranju kako bi svojim poslovanjem pozitivno utjecala na lokalnu i globalnu zajednicu i doprinijela općoj dobrobiti društva.

Svjesna značaja malog i srednjeg poduzetništva za ukupno gospodarstvo, HPB kroz brojne programe i posebne kreditne linije potiče razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća te pritom posebnu pažnju pridaje IT i turističkom sektoru, prehrambenoj industriji, obnovljivim izvorima energije, maloprodajnim lancima i proizvodnoj industriji usmjerenoj održivom razvoju i novim zapošljavanjima.

HPB surađuje s Europskom investicijskom bankom te je kroz taj program financijski pratila mala i srednja poduzeća s 26 milijuna eura. Jedan od primjera važnih za gospodarstvo i zajednicu, jest onaj tvrtke AgroVelebit u Gospiću, koja je u veljači 2023. završila projekt rekonstrukcije skladišta ličkog krumpira za što je uloženo 1,6 milijuna eura.

HPB je financirala ovaj projekt kroz dva dugoročna kredita - iz sredstava dugoročnih kredita malim i srednje velikim poduzećima te srednje kapitaliziranim poduzećima temeljem ugovora s EIB-om. U Ličko-senjskoj županiji HPB je kroz program i suradnju s EIB-om financijski pratila i značajan projekt kojim će se u toj županiji otvoriti nova radna mjesta u društvu Kroma za projekt Kroma Car Wash Factory-u. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,9 milijuna eura za koju je osiguran dugoročni kredit uz sufinanciranje Europske unije od milijun eura.

HPB nastavlja podržavati mala i srednja poduzeća kroz razne programe investiranja u skladu s njihovim potrebama pronalazeći optimalan model financiranja.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE