GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu

Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu
PODUZETNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
Hrvatska poštanska banka prepoznala je važnost financiranja malih i srednjih poduzeća za gospodarski i društveni razvoj te je u 2022. plasirala 137 milijuna eura za praćenje klijenata u njihovim poslovanjima

Iz godine u godinu raste broj malih i srednjih poduzeća na području Hrvatske, čime se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja uz potporu sve brojnijih projekata financiranja. Prema podacima Europskog parlamenta, mala i srednja poduzeća predstavljaju 99 posto svih tvrtki u Europskoj uniji te osiguravaju čak dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru. Također, ista analiza pokazuje kako su upravo mala i srednja poduzeća zaslužna za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju poduzeća u Europskoj uniji.

Iz Europskog parlamenta ističu kako je posljednjih godina postignut napredak u povećanju dostupnosti financiranja za mala i srednja poduzeća, za koja su Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF) značajno pojačali svoje aktivnosti. HPB je, također, nastavila povećavati svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu kroz poticanje projekata makro, malih i srednjih poduzeća te kroz sudjelovanje u novom investicijskom ciklusu. Iz HPB ističu kako u investicijskim projektima sudjeluju i kroz specijalizirane programe kreditiranja u suradnji s gradovima, županijama i ministarstvima, kao i s HBOR-om, HAMAG BICRO-om, EIB-om, EFSE i ostalim partnerima.

Kao društveno odgovorna institucija, HPB uključuje okolišne, društvene i upravljačke čimbenike u odluke o ulaganjima i financiranju kako bi svojim poslovanjem pozitivno utjecala na lokalnu i globalnu zajednicu i doprinijela općoj dobrobiti društva.

Svjesna značaja malog i srednjeg poduzetništva za ukupno gospodarstvo, HPB kroz brojne programe i posebne kreditne linije potiče razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća te pritom posebnu pažnju pridaje IT i turističkom sektoru, prehrambenoj industriji, obnovljivim izvorima energije, maloprodajnim lancima i proizvodnoj industriji usmjerenoj održivom razvoju i novim zapošljavanjima.

HPB surađuje s Europskom investicijskom bankom te je kroz taj program financijski pratila mala i srednja poduzeća s 26 milijuna eura. Jedan od primjera važnih za gospodarstvo i zajednicu, jest onaj tvrtke AgroVelebit u Gospiću, koja je u veljači 2023. završila projekt rekonstrukcije skladišta ličkog krumpira za što je uloženo 1,6 milijuna eura.

HPB je financirala ovaj projekt kroz dva dugoročna kredita - iz sredstava dugoročnih kredita malim i srednje velikim poduzećima te srednje kapitaliziranim poduzećima temeljem ugovora s EIB-om. U Ličko-senjskoj županiji HPB je kroz program i suradnju s EIB-om financijski pratila i značajan projekt kojim će se u toj županiji otvoriti nova radna mjesta u društvu Kroma za projekt Kroma Car Wash Factory-u. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,9 milijuna eura za koju je osiguran dugoročni kredit uz sufinanciranje Europske unije od milijun eura.

HPB nastavlja podržavati mala i srednja poduzeća kroz razne programe investiranja u skladu s njihovim potrebama pronalazeći optimalan model financiranja.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Strah od sloma tržišta: HSBC povlači dio hipotekarnih poslove u Velikoj Britaniji
POTEZI
Strah od sloma tržišta: HSBC povlači dio hipotekarnih poslove u Velikoj Britaniji
LONDON – Najveća banka u Ujedinjenom Kraljevstvu privremeno je u četvrtak povukla ugovore o hipotekarnim kreditima putem brokerskih usluga, dok učinak viših kamatnih stopa prolazi kroz britansko tržište nekretnina.
Banke do kraja lipnja moraju klijentima poslati ponude za dopuštene minuse
MINUSI
Banke do kraja lipnja moraju klijentima poslati ponude za dopuštene minuse
ZAGREB - Poslovne banke kažu da će klijenti moći zadržati puni iznos minusa, ali HUB ipak spominje izraz »najmanje do polovice«
Banka Slovenije ublažila uvjete za odobravanje kredita
POTEZI
Banka Slovenije ublažila uvjete za odobravanje kredita
LJUBLJANA - Banka Slovenije će u srpnju prilagoditi mjeru ograničenja potrošačkog kreditiranja. Iznos minimalne kreditne sposobnosti bit će 745 eura umjesto dosadašnjih 915 eura.
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE