GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu

Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu
PODUZETNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
Hrvatska poštanska banka prepoznala je važnost financiranja malih i srednjih poduzeća za gospodarski i društveni razvoj te je u 2022. plasirala 137 milijuna eura za praćenje klijenata u njihovim poslovanjima

Iz godine u godinu raste broj malih i srednjih poduzeća na području Hrvatske, čime se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja uz potporu sve brojnijih projekata financiranja. Prema podacima Europskog parlamenta, mala i srednja poduzeća predstavljaju 99 posto svih tvrtki u Europskoj uniji te osiguravaju čak dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru. Također, ista analiza pokazuje kako su upravo mala i srednja poduzeća zaslužna za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju poduzeća u Europskoj uniji.

Iz Europskog parlamenta ističu kako je posljednjih godina postignut napredak u povećanju dostupnosti financiranja za mala i srednja poduzeća, za koja su Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF) značajno pojačali svoje aktivnosti. HPB je, također, nastavila povećavati svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu kroz poticanje projekata makro, malih i srednjih poduzeća te kroz sudjelovanje u novom investicijskom ciklusu. Iz HPB ističu kako u investicijskim projektima sudjeluju i kroz specijalizirane programe kreditiranja u suradnji s gradovima, županijama i ministarstvima, kao i s HBOR-om, HAMAG BICRO-om, EIB-om, EFSE i ostalim partnerima.

Kao društveno odgovorna institucija, HPB uključuje okolišne, društvene i upravljačke čimbenike u odluke o ulaganjima i financiranju kako bi svojim poslovanjem pozitivno utjecala na lokalnu i globalnu zajednicu i doprinijela općoj dobrobiti društva.

Svjesna značaja malog i srednjeg poduzetništva za ukupno gospodarstvo, HPB kroz brojne programe i posebne kreditne linije potiče razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća te pritom posebnu pažnju pridaje IT i turističkom sektoru, prehrambenoj industriji, obnovljivim izvorima energije, maloprodajnim lancima i proizvodnoj industriji usmjerenoj održivom razvoju i novim zapošljavanjima.

HPB surađuje s Europskom investicijskom bankom te je kroz taj program financijski pratila mala i srednja poduzeća s 26 milijuna eura. Jedan od primjera važnih za gospodarstvo i zajednicu, jest onaj tvrtke AgroVelebit u Gospiću, koja je u veljači 2023. završila projekt rekonstrukcije skladišta ličkog krumpira za što je uloženo 1,6 milijuna eura.

HPB je financirala ovaj projekt kroz dva dugoročna kredita - iz sredstava dugoročnih kredita malim i srednje velikim poduzećima te srednje kapitaliziranim poduzećima temeljem ugovora s EIB-om. U Ličko-senjskoj županiji HPB je kroz program i suradnju s EIB-om financijski pratila i značajan projekt kojim će se u toj županiji otvoriti nova radna mjesta u društvu Kroma za projekt Kroma Car Wash Factory-u. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,9 milijuna eura za koju je osiguran dugoročni kredit uz sufinanciranje Europske unije od milijun eura.

HPB nastavlja podržavati mala i srednja poduzeća kroz razne programe investiranja u skladu s njihovim potrebama pronalazeći optimalan model financiranja.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE