GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke

Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.

Istovremeno je za jednu raznu podigla njezin tzv. standalone Viability rejting (VR), s dosadašnjih „bb“ na „bb+“. Erste banka tako je zadržala najvišu ocjenu bonitetnih agencija koju ima neka banka ili bilo koja druga tvrtka na hrvatskom tržištu, a njezin je rejting pozicioniran stepenicu više u odnosu na rejting koji trenutačno drži Republika Hrvatska.

Zadržavanje kreditnog rejtinga Erste banke na razini „A-“ odražava vrlo snažnu razinu podrške većinskog vlasnika, Erste Groupa, koja proizlazi iz strateške važnosti Republike Hrvatske i, u širem smislu, cjelokupne regije srednje i istočne Europe („CEE regije“) za poslovanje ove financijske grupacije. Povećanje tzv. VR ocjene prizlazi iz procjene svih aspekata kreditnog profila Erste banke, s naglaskom na vrlo jaku franšizu na lokalnom tržištu, čvrstu kapitalnu poziciju, visoku razinu likvidnosti te stabilne izvore financiranja.

S druge strane, ocjena operativnog okruženja u kojem Erste banka posluje podignuta je na „bbb-“, uz stabilne izglede, imajući u vidu skori ulazak Republike Hrvatske u Eurozonu te očekivani priljev značajnih sredstava iz EU fondova. To će doprinijeti većoj razini otpornosti zemlje na vanjske šokove, snažnijem kapacitetu države u smislu pružabnja podrške stabilnosti domaćeg tržišta, kao i dodatnim prilikama za rast poslovanja lokalnih banaka, koje su u razdoblju nakon pandemije poboljšale kvalitetu svoje aktive i profitabilnost, uz kontinuirano čvrstu poziciju solventnosti i likvidnosti.

„Zadržavanje kreditnog rejtinga Erste banke te porast tzv. VR ocjene doživljavamo kao još jednu potvrdu ispravnosti te održivosti naše poslovne strategije i operativnog modela, koji su zasnovani na najvišim profesionalnim standardima bankovnog poslovanja, orijentaciji ka digitalnim rješenjima te izgradnji i održavanju odnosa povjerenja s našim klijentima, čije financijske potrebe kontinuirano pratimo primjenjujući kvalitetan savjetodavni pristup“, istaknuo je ovom prigodom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke te dodao:

„Na kraju godine u kojoj smo duboko posvećeni implementaciji eura, važnom strateškom cilju Republike Hrvatske koji će doprinijeti dugoročnoj stabilnosti hrvatskog gospodarstva, želim istaknuti da uz pozitivne ekonomske trendove, stabilne javne financije te potencijal u korištenju europskih fondova, Hrvatska s optimizmom može gledati u budućnost, unatoč određenoj dozi neizvjesnosti zbog trenutačnih geopolitičkih kretanja, ratnog sukoba u Ukrajini, problema u lancima dobave te visoke razine inflacije. Snažan i stabilan bankarski sustav, uključujući i Erste banku, pritom će i dalje biti snažan oslonac rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva.“

Tagovi: Erste, Erste banka, Fitch Ratings, Christoph Schoefboeck
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE