GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavna skupština PBZ-a odlučila o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze

Glavna skupština PBZ-a odlučila o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavna skupština Privredne banke Zagreb (PBZ) u ponedjeljak je odlučila da se dionice PBZ-a povlače sa Zagrebačke burze, a od dioničara koji su glasovali protiv te odluke Banka će otkupiti dionice uz pravičnu naknadu od 832,45 kuna po dionici.

"Glavna skupština je, između ostaloga, donijela odluku o povlačenju (delistingu) dionica Privredne banke Zagreb d.d. s uređenog tržišta - Zagrebačke burze d.d. i odluku o davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica", navodi se u objavi s danas održane skupštine koju je PBZ prenio putem Zagrebačke burze.

PBZ tako s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi povlači sve uvrštene dionice odnosno 19.074.769 redovnih dionica nominalnog iznosa 100 kuna, izdane u nematerijaliziranom obliku i pohranjene kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

U skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, PBZ će od svih dioničara koji su na današnjoj glavnoj skupštini glasovali protiv odluke o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te koji će, sukladno zakonskim odredbama, zahtijevati od Banke da preuzme njihove dionice, otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju (delistingu) dionica u sudski registar.

Ti će dioničari dobiti pravičnu naknadu u iznosu 832,45 kuna po dionici, a koja je izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu PBZ-a, podsjeća se u objavi.

Inače, PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica.

Iz te su banke još u studenome lani najavili izvanrednu glavnu skupštinu za 29. prosinca, na kojoj su dioničari trebali donijeti odluku o povlačenje dionica s burze. No, 10. prosinca lani PBZ je opozvao tu skupštinu, slijedom preporuke Hrvatske narodne banke.

Poziv za novu skupštinu s prijedlogom o delistanju dionica sa ZSE objavljen je početkom ožujka ove godine, a njime je skupština sazvana za danas, 26. travnja.

Na skupštini su, kako su objavili iz PBZ-a, donijete sve odluke sukladno prijedlogu uz poziv za skupštinu.

Sukladno tomu, uz odluke vezane uz povlačenje dionica PBZ-a s Burze, donijeta je i odluka o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE