GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavna skupština PBZ-a odlučila o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze

Glavna skupština PBZ-a odlučila o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavna skupština Privredne banke Zagreb (PBZ) u ponedjeljak je odlučila da se dionice PBZ-a povlače sa Zagrebačke burze, a od dioničara koji su glasovali protiv te odluke Banka će otkupiti dionice uz pravičnu naknadu od 832,45 kuna po dionici.

"Glavna skupština je, između ostaloga, donijela odluku o povlačenju (delistingu) dionica Privredne banke Zagreb d.d. s uređenog tržišta - Zagrebačke burze d.d. i odluku o davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica", navodi se u objavi s danas održane skupštine koju je PBZ prenio putem Zagrebačke burze.

PBZ tako s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi povlači sve uvrštene dionice odnosno 19.074.769 redovnih dionica nominalnog iznosa 100 kuna, izdane u nematerijaliziranom obliku i pohranjene kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

U skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, PBZ će od svih dioničara koji su na današnjoj glavnoj skupštini glasovali protiv odluke o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te koji će, sukladno zakonskim odredbama, zahtijevati od Banke da preuzme njihove dionice, otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju (delistingu) dionica u sudski registar.

Ti će dioničari dobiti pravičnu naknadu u iznosu 832,45 kuna po dionici, a koja je izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu PBZ-a, podsjeća se u objavi.

Inače, PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica.

Iz te su banke još u studenome lani najavili izvanrednu glavnu skupštinu za 29. prosinca, na kojoj su dioničari trebali donijeti odluku o povlačenje dionica s burze. No, 10. prosinca lani PBZ je opozvao tu skupštinu, slijedom preporuke Hrvatske narodne banke.

Poziv za novu skupštinu s prijedlogom o delistanju dionica sa ZSE objavljen je početkom ožujka ove godine, a njime je skupština sazvana za danas, 26. travnja.

Na skupštini su, kako su objavili iz PBZ-a, donijete sve odluke sukladno prijedlogu uz poziv za skupštinu.

Sukladno tomu, uz odluke vezane uz povlačenje dionica PBZ-a s Burze, donijeta je i odluka o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
STRETS TEST
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
LJUBLJANA - Stres testovi slovenskog bankovnog sustava potvrdili su stabilnost sustava i odgovarajuću adekvatnost kapitala čak i u slučaju nepovoljnog scenarija. Ipak, banke moraju biti oprezne na očitu krizu i na odgovarajući način upravljati rizicima.
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
MINUSI
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
ZAGREB - Onima koji koriste minus na tekućem računu banke bi trebale naplaćivati kamatnu stopu od najviše 7,61 posto, ali one su našle način kako da to bude gotovo deset posto, a da zaduženi klijenti toga nisu ni svjesni. Sve je bilo prešutno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE