GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnji rast plasmana poduzećima

Godišnji rast plasmana poduzećima
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2019 / 09:57
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem travnja iznosili su 64,2 mlrd. kuna što je uz gotovo stagnaciju na mjesečnoj, na godišnjoj razini pad za 0,9%. 

U odnosu na travanj 2018. ukupni krediti za investicije i obrtna sredstva bili su u travnju niži za 564 mil. kuna pri čemu je (izuzev rujna 2017. i svibnja i lipnja 2018.) nastavljen trend negativnih godišnjih stopa rasta koji traje od svibnja 2012. Promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima (koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 65,2%) zabilježili su negativnu godišnju stopu rasta od 1,8% te su se spustili na 41,9 mlrd. kuna. S druge strane, kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini bilježe rast za 1% (211 mil. kuna) te je njihovo stanje na kraju travnja iznosilo 22,3 mlrd. kuna. Ovo je ujedno i prva pozitivna godišnja stopa rasta travnja 2017 ukazujući na povećanje sklonosti zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu.

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u travnju je u odnosu na mjesec ranije zabilježeno usporavanje godišnje stope rasta na 0,6% (sa 2,0%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,2%. S druge strane, iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u travnju je na mjesečnoj razini zabilježio pad (-2,3%) dok je na godišnjoj razini pad iznosio 3,8% što je većinom posljedica prodaja nenaplativih plasmana.

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni rast od 0,5% te godišnji od 4,1% na kraju travnja iznosili 32,5 mlrd. kuna. S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta (-5,5%). Naime, uz blagi mjesečni rast za 0,4% krediti za obrtna sredstva su na kraju travnja iznosili su 31,7 mlrd. kuna.

Podržani povoljnim uvjetima zaduživanja na lokalnom financijskom tržištu uz pozitivna kretanja u gospodarstvu rast plasmana poduzećima (na osnovi transakcija) očekujemo i u narednim mjesecima.

Tagovi: plasmani banaka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay
USLUGE
Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay
ZAGREB - Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge.
Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli za 3,6 milijardi kuna
ZAGREB - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, ukupni krediti stanovništvu krajem travnja iznosili su 137,5 milijardi kuna, što je za 3,6 milijardi kuna više u odnosu na travanj 2020. godine, uz stopu rasta stambenih kredita od devet posto, podaci su iz nedavno objavljene analize  Raiffeisen banke.
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE