GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google se širi i na bankarstvo

Google se širi i na bankarstvo
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 12:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Najava kompanije Google da će svoje poslovanje proširiti i na bankarske usluge, može se tumačiti i kao dodatno zaoštravanje konkurencije s kompanijama Facebook, Apple i Amazon, koje su već pokazale ambicije za ulazak u financijsku industriju.

Ipak, u ovom trenutku se najviše raspravlja o mogućim posljedicama po globalno bankarstvo: hoće li tehnološki giganti, ulaskom na financijsko tržište, morati da mijenjaju i svoj poslovni model koji ih je doveo na vrh globalno najutjecajnijih kompanija, ili će oni, dugoročno, „prilagoditi“ tržište svom poslovnom modelu?

Kompanija Google je pred kraj prošle godine najavila da će ponuditi svojim korisnicima – za početak samo u Sjedinjenim Državama – opciju otvaranja platnih računa, kojima će preko usluge Google Pay moći da obavljaju svoje financijske transakcije, pa čak i da štede ili uzimaju zajmove, baš kao što bi to činili u poslovnim bankama.

Ovaj div u sektoru tehnologije, planira proširiti svoje poslovanje na financijsko tržište u suradnji s bankarskom grupacijom Citigroup i kreditnom unijom Sveučiliša Stanford, koji bi trebai osigurati mehanizme potrebne za financijske transakcije i dodatno garantirati za sigurnost osobnih podataka.

Google Pay ima desetke milijuna korisnika u svijetu, a najpopularniji je u Indiji. Dok su platne usluge poput WeChat Paya i Alipaya masovno korištene u Kini, tehnološke kompanije iz Silicijske doline do sada su sporo ulazile u visoko regulirani svijet financijskih usluga.

Tagovi: Google, bankarski sektor, Amazon, Facebook, Google Pay
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE