GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?

Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 22:11
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Keš krediti ili kako ih često nazivamo - potrošački, gotovinski ili nenamjenski krediti su kratkoročni krediti koje najčešće odobravaju banke. Za razliku od stambenih kredita koje je puno teže dobiti i koji se otplaćuju duže vrijeme, keš kredite u banci možete dobiti uz ispunjavanje nekoliko jednostavnih uvjeta, a rok otplate je maksimalno tri godine.

Ako vam je potreban novac i želite saznatI kako se dobiva kredit u kešu, nastavite s čitanjem ovog teksta i saznajte sve potrebne informacije.

Što su gotovinski krediti i po čemu se razlikuju od potrošačkih kredita?

Kao što smo već spomenuli, gotovinski kredit je vrsta kratkoročnog kredita s rokom otplate od nekoliko mjeseci, najčešće 12, 24, 48, 60 ili 72 mjeseca. Iako se pojam keš kredit i potrošački kredit često smatraju istim, to zapravo nije točno jer između njih postoji određena razlika.
Glavna razlika između ova dva kredita je u tome što prilikom podizanja potrošačkog kredita banci morate reći na što mislite potrošiti posuđeni novac.

Kod gotovinskog kredita to nije slučaj – novac možete trošiti kako god želite, a da se ne morate pravdati i otkrivati razloge zašto ste se odlučili na kredit. Možete kupiti auto, bijelu tehniku ili jednostavno otići na godišnji odmor ili otplatiti stare dugove. Što god bilo, banka ne mora znati.

Razlika je i u načinu plaćanja – kod podizanja gotovinskog kredita novac se dobiva u gotovini na licu mjesta, dok kod potrošačkog to nije slučaj. Upravo je to razlog zašto duže traje podizanje potrošačkog kredita.

Gotovinski kredit prava je opcija za sve one kojima novac treba brzo, lako i nadohvat ruke!

Uvjeti banke za odobravanje gotovinskih kredita - tko može podići gotovinski kredit?

Najveći broj kredita zahtijeva ispunjavanje određenih uvjeta koje postavlja banka, pa je tako i s gotovinskim kreditima. No, uvjete za ovu vrstu kredita puno je lakše ispuniti.
Iako je ranije bilo puno teže doći do ovog kredita, danas banka kreditira i one osobe koje nemaju stalni posao, koje su zaposlene na određeno ili imaju ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

Uvjeti koje morate ispuniti da bi vam se odobrio standardni gotovinski kredit:

Zaposlen na neodređeno vrijeme
Najmanje 3, 6, 12 mjeseci kod istog poslodavca
Dobra kreditna povijest
Ukupna mjesečna rata može iznositi maksimalno 60% vaših mjesečnih primanja.

No, osim standardnih gotovinskih kredita, ako ne ispunjavate gore navedene uvjete, uvijek možete podići i nestandardni kredit koji ima brojne prednosti za sve one kojima je novac potreban što prije.

Banka klijentu odobrava nestandardne kredite ako ispunjava sljedeće kriterije

Umirovljenici - uvjet je da je zadnji rok za isplatu do 70. godine života. Ovaj se uvjet može mijenjati samo iz valjanog razloga.
Zaposleni na određeno vrijeme - za ove kredite banka najavljuje mogući rok otplate od 72 mjeseca, međutim obnovom kredita moguće je produljiti otplatu.
Nezaposlene osobe - potrebno je položiti depozit u vrijednosti kredita, a nakon otplate banka će vam vratiti depozit koji ste položili.

Kamatna stopa - odabrati fiksnu ili promjenjivu stopu?

Prilikom dogovaranja roka otplate i iznosa kredita važno je obratiti pažnju na visinu kamate. Kamatna stopa je ono što ima najveći utjecaj na to koliko ćete novca morati dati banci i može biti fiksna, promjenjiva ili mješovita.

Ako se pri ugovaranju odlučite za fiksnu kamatu, znat ćete njenu visinu, kao i ukupan iznos kredita koji ćete morati vratiti banci. Budući da se fiksna stopa ne mijenja tijekom vremena, već je konstantna, rizik je sveden na minimum. No, problem je što malo banaka odobrava svoje gotovinske kredite s fiksnom kamatom.

Promjenjiva kamatna stopa se mijenja tijekom vremena, pa podizanje kredita s njom nosi određenu dozu neizvjesnosti. No to nije previše bitano s obzirom na to da se gotovinski krediti vraćaju u relativno kratkom roku, pa čak i ako se promjenjiva kamatna stopa znatno poveća, to je puno manje štetno nego kod stambenog kredita.

Idealno rješenje pri određivanju vrste kamate je mješovita kamatna stopa. Funkcionira po principu da je kamatna stopa fiksna na određeno, dogovoreno vrijeme, a kasnije se mijenja u promjenjivu stopu.

Koje dokumente trebate?

Koje ćete dokumente morati priložiti prilikom podizanja gotovinskog kredita ovisi isključivo o banci koju ste odabrali. Međutim, postoje određeni dokumenti koje svaka banka zahtijeva:

Zahtjev za odobrenje kredita koji je ovjeren od strane poslodavca
Administrativna zabrana u 2 primjerka
Osobna iskaznica ili putovnica
Izvod iz bankovnog računa za traženo razdoblje vezano za promet novca - plaća ili mirovina
Potvrda o zaposlenju

Kako te dokumente nije teško nabaviti, gotovinski kredit možete podići u svega nekoliko dana.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom informirali o najvažnijem o gotovinskim kreditima, kao i da će vam značiti pri donošenju odluke da li je podizanje keš kredita najbolja opcija za vas.

Tagovi: gotovinski krediti, keš krediti, stambeni krediti, kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE