GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani Srbije najmanje zaduženi na prostoru bivše Jugoslavije

Građani Srbije najmanje zaduženi na prostoru bivše Jugoslavije
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2021 / 17:21
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Građani Hrvatske su najzaduženiji u regionu sa iznosom ukupnog duga bankama po osnovu kredita od 18 milijardi evra, a najmanje duguju stanovnici Crne Gore, približno 1,39 milijardi evra, prema januarskim podacima šest centralnih banaka zemalja na prostoru bivše SFRJ o stanju kredita stanovništva.

Na drugom mestu po visini ukupnog duga su Slovenci sa iznosom od 11 milijardi evra, dok su građani Srbije na trećoj poziciji sa sumom od 10 milijardi evra.

Međutim, kada se posmatraju ukupni iznosi kredita u odnosu na broj stanovnika, proizilazi da su građani Srbije najmanje zaduženi u poređenje sa ostalim zemljama koje su proistekle iz nekadašnje zajedničke države,, piše portal Biznis.rs.

Po visini ličnih dugovanja na osnovu kredita, najzaduženiji su Slovenci sa iznosom od 5.286 evra, zatim Hrvati sa 4.208 evra, Crnogorci sa 2.239, građani BiH sa 1.536 evra, Makedonci sa 1.452 evra, i na kraju Srbi sa prosečnih 1.443 evra duga.

Zanimljiv je podatak koliko je raslo zaduživanje građana u ovim državama u pandemijskoj 2020. godini.

Opšte uzev, ono je raslo na nivou od po nekoliko procenata – najmanje u Hrvatskoj (1,8 odsto), a najviše u Srbiji, za 11,2 odsto.

Pomenuti porast u Srbiji je delom posledica moratorijuma na otplatu kredita, gde građani u dva navrata nisu morali po nekoliko meseci da otplaćuju svoje dugove, dok je s druge strane nastavljena kreditna aktivnost, to jest uzimanje zajmova u komercijalnim bankama u zemlji u određenoj meri, navodi se u prilogu ovog portala.

Tagovi: zaduženost, krediti, građani Srbije, krediti u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE